La şcoala din Clejani, lucrările pentru „modernizare” au bătut orice record: aproape jumătate de miliard de lei vechi, sumă repartizată direct de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Giurgiu, şcolii amintite, ocolind Primăria, cea care, de altfel, ar fi trebuit să aibă primul cuvânt de spus în legătură cu sumele respective. Nu ar fi nimic ciudat, dacă nu s-ar fi constatat că, de fapt, la şcoala cu pricina se efectuează lucrări ale căror valori, în mod normal, nu ar fi trebuit să depăşească a zecea parte din suma alocată. Conform devizului lucrării, un simplu diblu a ajuns să coste de cinci ori mai scump decât în orice magazin de profil.

Un întrerupător a costat, la rândul lui, o avere: 18,3 lei, adică de două ori mai scump decât preţul de magazin. La fel şi o priză, a cărei valoare a ajuns, peste noapte, la 22,5 lei, de asemenea, de două ori mai mult decât în orice magazin. Pe scurt, 67 de lămpi, 13 neoane, fire, tuburi de plastic, 14 comutatoare şi 26 de prize duble, tabloul electric şi manopera au costat, în final, jumătate de miliard de lei vechi.

Banii, aşa cum am mai precizat, au venit direct de la ISJ Giurgiu în contul şcolii din Clejani, ocolind administratorul de patrimoniu, adică Primăria. Nimic ilegal, susţin reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Judeţului Giurgiu. De altfel, Georgeta Stănescu, purtător de cuvânt al ISJ, ne preciza faptul că s-a constituit o comisie care va ancheta cele semnalate până în prezent la şcoala cu clasele I – VIII din Clejani, dar că se aşteaptă delegarea unui expert din partea Prefecturii Giurgiu, deoarece ISJ nu are, în comisia de audit, o asemenea persoană.

Dacă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar susţin că tot ceea ce se întâmplă la Clejani este, cel puţin pentru moment, perfect legal, nu de aceeaşi părere este primarul comunei, Florian Nidelea: „Nu avem lemne pentru iarnă, licitaţia am înţeles că nu a fost făcută în mod corespunzător, nefiind făcute oferte.

Devizul acestei lucrări a fost umflat de cel puţin trei sau patru ori. Înlocuirea a nouă lămpi, a patru comutatoare şi a 26 de prize duble, asta e toată lucrarea!”, a mai precizat primarul comunei. Nici părinţii copiilor care învaţă la şcoala din Clejani nu se arată prea încântaţi de lucrările de „modernizare” făcute de conducerea şcolii, aceştia susţinând că mult mai important pentru reparaţii ar fi fost gardul, care riscă să se prăbuşească peste cei mici.

Mai mult, neregulile de la şcoala din Clejani se pare că sunt încurajate, spune primarul comunei, chiar de conducerea ISJ, care a detaşat, pentru susţinerea orelor, o profesoară din comuna Bucşani (Ghioldea Monica) în comuna Clejani, în timp ce din comuna Clejani era detaşat, în comuna Bucşani, profesorul Diniţă Florin. Culmea este că cei doi predau aceeaşi materie: educaţia fizică! Iar lista neregulilor de la şcoala din Clejani poate continua chiar şi cu toaleta de peste un miliard de lei vechi, toaletă la care apa…curge doar dacă e aruncată cu găleata! Rămâne de văzut care va fi rezultatul anchetei declanşate de Corpul de Control al Ministerului Educaţiei la Şcoala din Clejani, rezultat ce va fi cunoscut abia peste circa două săptămâni. Până atunci, niciun membru al conducerii şcolii nu se consideră vinovat, ci, mai degrabă, o victimă a „unei răzbunări politice”!

Oana CĂLIN