La jumătatea lunii mai, europenii erau isterizaţi de o ştire pornită din Germania: castraveţii importaţi din Spania erau infestaţi cu bacteria E.Coli, o bacterie ce trăieşte, în mod natural, în stomacul bovinelor, şi care este, de regulă, inofensivă, având doar câteva tulpini mortale. Chiar dacă s-a încercat liniştirea populaţiei, cele câteva zeci de morţi înregistrate ca urmare a infectării cu această bacterie au dus, imediat, la isterii. Cel mai mult au avut de suferit, aşa cum era şi firesc, producătorii acestei legume. Cererea şi consumul de castraveţi au scăzut drastic în ţările Europei Centrale şi de Vest. La noi, doar măsurile de precauţie şi atât. Cât priveşte producătorii autohtoni de castraveţi, doar cei din judeţul Ilfov au avut de suferit, pierderile fiind datorate, în primul rând, faptului că preţurile de comercializare erau destul de ridicate, mare parte din marfă distrugându-se ca urmare a depozitării în saci de plastic, pentru o perioadă mai lungă, şi la temperaturi relativ ridicate. La Giurgiu, conform datelor oferite de Petra Ochişor, cultivatori de castraveţi sunt înregistraţi cu cantităţi mai mari doar în bazinul Colibaşi – Vărăşti – Adunaţii Copăceni, însă aceştia nu au sesizat pierderi importante din pricina isteriei provocate de o eventuală infestare cu E.Coli. „Valorificarea la preţuri mici, acestea sunt principalele nemulţumiri ale producătorilor, aşa cum a rezultat din discuţiile purtate cu ei. În aceste condiţii, noi nu am avut ce raporta la Ministerul Agriculturii, cu toate că ni s-a solicitat acest lucru. Din acest punct de vedere, judeţul nostru a fost ocolit de probleme”, a mai precizat Petra Ochişor.

Oana CĂLIN