IȘJ Giurgiu a dispus o inspecție la liceul ”Tiu Dumitrescu” din orașul Mihăilești, în urma sesizării primarului localității. Directoarea liceului este acuzată de comiterea mai multor ilegalități…!

0
786

Recent , pe un site local apărea știrea că un grup de cadre didactice de la liceul ”Tiu Dumitrescu”, din orașul Mihăilești, a solicitat inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Giurgiu, prof. Ion Ghimpețeanu  cât şi unor instituții abilitate să verifice  ilegalitățile comise de directoarea școlii din localitate.

Conform site-ului, grupul de profesori susținea că directoarea Bulai Dorina ar fi scos la concurs două ”posturi contractuale nedidactice” –  de administrator financiar și de administrator de patrimoniu – și că administratorul de patrimoniu ar fi fost,  la rândul său, angajat tot fără concurs…

Conform aceluiași site, profesorii precizau totodată faptul că oganizarea și desfășurarea concursurilor de ocupare a posturilor nedidactice dintr-o unitate de învățământ, sunt coordonate de director, adică în cazul de față de prof. Bulai Dorina, în timp ce  Consiliul de Administrație al unității aprobă comisiile de concurs și validează rezultatele concursului.

Ei acuzau în continuare faptul că deși Ședința pentru aprobarea celor două posturi de administrator nu  s-a bucurat de ”cvorum”, la finalul ședinței, directoarea Bulai ar fi obligat-o pe cea care a întocmit procesul-verbal să adauge pe ordinea de zi și aprobarea postului de administrator financiar.

Problema  cvorumului – conform aceleiași surse – ar fi  fost rezolvată tot într-un mod original de către  directorul Bulai , care s-a deplasat cu procesul-verbal al ședinței în satul Popești, acasă la Niculae Cristina, membru în CA,  deși aceasta nu fusese prezentă la ședință, cerându-i express, acesteia să semneze procesul-verbal.

Pe același site, grupul de cadre didactice  declara că  directorul Bulai Dorina nu ar fi prima dată când apelează la astfel de metode mai puțin legale.

La rândul nostru amintim că Liceul Tiu Dumitrescu din Mihăilești a mai fost cu 6 ani în urmă (noiembrie 2017) în centrul unui alt scandal.

Pe atunci un elev al Liceului Tehnologic l-a acuzat pe directorul instituţiei că l-ar fi lovit şi ar fi folosit un limbaj injurios. Din înregistrarea prezentată de elev rezulta că dascălul l-a ameninţat inclusiv cu exmatricularea. Ulterior profesorul a avut încă un conflict, cu un alt alt elev…

Ca atare am solicitat inspectorului general al Inspectoratului Școlar Județean, prof. Ion Ghimpețeanu, să ne lămurească asupra acestui caz.

Referitor la actul managerial al directorului Tiu Dumitrescu din Mihăilești aș dosri să fac o precizare – ne spunea Ion Ghimpețeanu.  În presă s-a scris că la nivelul Liceului au loc foarte multe ilegalități comise fie de d-na director , fie de colegi din cancelarie și că inspectorul general ar fi  luat act de acest memoriu trimis către un site din Giurgiu, motiv pentru care am fi organizat inspecții generale la Mihăilești.

Pentru mine este un mare semn de întrebare dacă deontologic vorbind, un cadru didactic  trebuie să depună un memoriu către un site de presă în loc să îl depună la Inspectoratul Școlar , instituție abilitată care este direct responsabilă cu calitatea și prestația școlilor din județ.

Câtă vreme nu s-a depus niciun memoriu din partea vreunui profesor sau părinte din Liceul Tiu Dumitrescu , era evident ca Inspectoratul Școlar să nu ia niciun fel de măsură.

Poziția Inspectoratului Școlar este una fermă, iar inspecția generală pe care am organizat-o la Mihăilești, vine dintr-o serie de demersuri făcute de instituția noastră, ce țin de evaluarea instituțională a liceului din Mihăilești, ce se face, pe parte de management,  pe parte de act didactic, de investiții, cu o ciclicitate la 5 ani.

Analizând istoricul inspecțiilor tematice am constatat că de foarte multă vreme liceul ”Tiu Dumitrescu” nu a fost evaluat. Acesta ar fi mtivul principal, dar nu singurul…Am luat totodată de memoriul primarului orașului Mihăilești, Mihai Dobre, care ne semnalează o serie de ilegalități ce s-ar întâmpla în liceul ”Tiu Dumitrescu”.

În concluzie, inspecția noastră, ce se va desfășura în perioada 6-17 martie, este o inspcție generală pe care noi am aprobat-o la nivelul CA din Inspectoratul Școlar, ce vizează 7 domenii de inspecție,  pe partea de relaționare locală, cu elevii, cu părinții, actul managerial în sine și toate celelalte aspecte pe care le-am amintit anterior, nicidecum în urma memoriului unor cadre didactic , document ce nu a ajuns niciodată la Inspectorat.

Întrebat care sunt principalele acuzații din documentul trimis de primarul localității Mihăilești, Mihai Dobre , inspectorul general ne-a spus:

Ele se referă la o serie de angajări fictive, fără să fi fost organizate concursuri… Noi vom verifica, iar documentele ne vor arăta care este realitatea și vom constata la finalul celor două săptămâni, dacă lucrurile se confirmă sau nu , iar în funcție de gravitatea lor, legislația este destul de clară, de limpede și vom putea să luăm măsurile necesare dacă acestea se impun – a mai precizat prof. Ion Ghimpețeanu, inspector general al IȘJ Giurgiu.

(Florian Tincu)