dsc01733Seară magică pentru Dunărea Giurgiu. Deplasaţi în localitatea dâmboviţeană Titu, pentru partida cu Electrosid (contând pentru faza a cincea a Cupei României “Timişoreana”), băieţii lui Marin Barbu s-au întrebuinţat la maximum, realizând ceea ce la începutul sezonului părea o glumă.

În primul rând, au reuşit, după 40 de ani, să se califice în şaisprezecimile competiţiei, urmând să întâlnească o echipă din primul eşalon fotbalistic al ţării. Pe 5 martie 1969, “alb-albaştrii” dădeau piept cu Rapid Bucureşti, remizând 2-2 şi părăsind “Cupa” graţie “sistemului”.

Cea de-a doua noutate, constă în faptul că giurgiuvenii au reuşit, în sfârşit, să spargă gheaţa în partidele disputate în nocturnă. După 0-1 cu Universitatea Craiova (2005) şi 0-0 cu Ştiinţa Bacău (2008), a venit acest 2-1 graţie inspiraţiei lui Ştefan Iordache.

Meciul a început cu giurgiuvenii în atac, care au presat încă de la primul fluier al arbitrului. După două ocazii monumentale ale lui Bănaru, “dunărenii” combină frumos în jumătatea adversă, mingea ajunge la Iordache, care, ia o acţiune pe cont propriu (asemănătoare celei cu Cetatea Suceava) şi şutează de la marginea careului, direct în vinclu, fără şanse pentru Dumitrescu.

Încurajaţi de aproape 2.000 de spectatori, cei care au eliminat în faza precedentă pe FC Argeş, încep să iasă la joc, însă fie Dragne, fie imprecizia fac ca scorul să rămână 1-0 pentru oaspeţi.

Cu două minute înainte de pauză, nocturna din Titu cedează din cauza unei căderi de tensiune care a afectat întreaga localitate. Dâmboviţenii ies mai bine din “beznă” şi reuşesc să egaleze la 10 minute după reluarea actului secund. Adrian Popa, cel mai activ om al gazdelor, a profitat de marcajul larg al fundaşilor giurgiuveni, şi a marcat după o acţiune personală superbă.

Bănaru ratează din nou monumental, ratând bolta din postura de singur cu portarul, în timp ce gazdele pot întoarce soarta partidei însă zeiţa Fortuna îi ţine pe băieţii lui Marin Barbu în viaţă.

Când toată lumea se pregătea de prelungiri, Iordache realizează dubla după schema devenită deja regulă la Dunărea Giurgiu: lovitură liberă de la aproximativ 30 de metri, Ciocârlan se consultă cu Fane, urmează o “boltă” peste zidul visător, iar golgheterul Dunării împinge balonul în plasă spre uluirea asistenţei.

Victoria şi implicit calificarea în “şaisprezecimi” a fost dedicată lui Alexandru Iatan, în memoria acestuia păstrându-se un moment de reculegere, jucându-se cu banderole negre în timp ce “galeria inimilor” a “luminat” arena dâmboviţeană.

ELECTROSID TITU: M. Dumitrescu – G. Coman, L. Neagu, B. Matei, F. Albu – Istrate, Neacşu, Ioniţă, Ivaşcu – Ad. Popa – Marinică. Antr. Nicu CROITORU

Au mai evoluat: Mitran, Rotaru, S. Dumitrescu

DUNĂREA GIURGIU: Dragne – Ungureanu, Şanţmare, Ciocârlan, Tatarciuc, Damian – Cojenel, Bucă, Ochia – Bănaru, Iordache. Antr. Marin BARBU

Au mai evoluat: Marcu, C. Gheorghe şi Kurtuly.

Vladu Bogdan