Jurnalistul Robert Turcescu a publicat duminică, pe blogul său, o ordonanță a procurorilor DNA care arată că aceștia au constituit un nou dosar pe numele Alinei Bică, disjuns din cel al despăgubirilor de la ANRP, în care fosta șefă DIICOT este arestată preventiv. Potrivit documentului DNA, noul dosar are legătură cu mai multe cauze aflate pe rolul DIICOT, în care fosta procuror-șef, Alina Bică, ar fi intervenit pentru soluționarea lor favorabilă, în schimbul unor avantaje.

Nume importante apar în acest dosar: omul de afaceri Ioan Niculae – care i-ar fi dat Alinei Bică 3,5 milioane euro mită pentru a scăpa de dosarul în care este acuzat de subminarea economiei naționale; vicepremierul Liviu Dragnea – care a intervenit la Bică pentru Ioan Niculae, promițându-i în schimb că o va sprijini să ajungă procuror general; Ovidiu Tender – care a apelat la Bică pentru formularea unei apărări favorabile chiar într-un dosar instrumentat de aceasta, oferindu-i in schimb un teren; Dorin Cocoș și Elena Udrea – la care au ajuns o parte din banii din deja celebra despăgubire de la ANRP pentru care Bică este urmărită penal.

Procurorii DNA notează în documentul menționat că  Ioan Niculae, în contextul în care era cercetat într-un dosar al DIICOT, a apelat în cursul anului 2013, prin intermediul vicepremierului Liviu Dragnea, la Alina Bică, procuror șef al DIICOT, pentru soluționarea favorabilă a dosarului sau pentru tergiversarea soluționării până la intervenirea prescripției.

Alina Bica, în scopul tergiversării soluționării dosarului penal care îl viza pe inculpatul Ioan Niculae, a intervenit la nivelul procurorului de caz care avea în instrumentare dosarul, pentru ca acesta să stopeze investigațiile pe care le derula prin care a solicitat date privind utilizatorul unui anumit număr telefonic pe care îl folosea Liviu Dragnea”, scriu procurorii DNA.

Potrivit acestora, „în schimbul acestui folos, inculpatul Ioan Niculae a oferit inculpatei Alina Bică suma de 3,5 milioane euro și promisiunea celor doi de sprijinire pentru promovarea acesteia în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.

Procurorii precizează că, în aceasta cauză, s-a dispus începerea urmaririi penale „in rem” cu privire la savârșirea infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, favorizarea făptuitorului și spălare de bani. Omul de afaceri Ioan Niculae este cercetat de procurorii DIICOT în dosarul cunoscut ca „Romgaz-Interagro”, în care prejudiciul este de peste 130 de milioane de euro. El a fost pus sub acuzare pentru subminarea economiei naționale, faptă care după intrarea în vigoare a noilor coduri s-a preschimbat în instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Niculae mai este acuzat de sustragere de sub sechestru și spălare de bani, pentru că a înstrăinat mai multe bunuri pe care procurorii instituiseră sechestru asigurator.

Omul de afaceri Ovidiu Tender este judecat în dosarul RAFO-Carom, unul dintre cele mai lungi procese din istoria justiției din Romania, fiind trimis la instanta in august 2006. Pronunțarea unei sentințe în acest dosar este așteptată chiar marți, 16 decembrie. Tender a fost trimis în judecată, împreuna cu alte persoane între care și omul de afaceri Marian Iancu, pentru înșelăciune, instigare la abuz în serviciu, constituirea și apartenența la un grup de crimă organizată, spălare de bani. Rechizitoriul a fost întocmit chiar de Alina Bică, pe atunci procuror șef birou la DIICOT. Alina Bică este arestată preventiv în dosarul în care acuzata de abuz în serviciu, după ce a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, care, în 2011, a acordat o despăgubire pentru un teren din Capitală supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Cele mai importante informații din document, prezentate de Robert Turcescu: Cazul Bica-Ioan Niculae-Liviu Dragnea

La pagina 3 a documentului se vorbește despre cazul afaceristului-inculpat Ioan Niculae, care a apelat la Liviu Dragnea să-l ajute cu o intervenție la procurorul-șef DIICOT, Alina Bică, pentru soluționarea favorabilă a dosarului său. În fapt, solicitarea lui Niculae era legată de tergiversarea soluționării dosarului până la apariția prescripției. Bică, se mai arată în document, a intervenit la nivelul procurorului de caz, cerându-i acestuia să oprească investigațiile pe care le derula în legătură cu utilizatorul unui număr de telefon pe care îl folosea Liviu Dragnea. Rasplata: 3,5 milioane de euro pe care Niculae i le-a oferit Alinei Bică, la pachet cu promisiunea făcută împreună cu Liviu Dragnea ca o vor sprijini să ajungă Procuror General.

Cazul Bica-Cocoș

În paginile următoare ale documentului se vorbește despre deja „celebra” afacere de la ANRP (Dorin Cocoș – Gheorghe „Stelu” Stelian – Crinuța Dumitrean ș.a.), unde Alina Bică era membru al Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor, ca reprezentant al Ministerului Justiției. O parte din acțiunile obținute la Fondul Proprietatea în urma acestei afaceri, notează procurorii, „au fost tranzactionate, iar o parte din bani au fost direcționați către membrii familiei Cocoș (Cocoș Dorin, Cocoș Alin și Udrea Elena Gabriela)”. Pentru serviciile aduse cauzei, Alina Bică a primit, „fără a plăti contravaloarea, o cotă parte dintr-un teren situat în Snagov, în suprafață de 4425 de metri pătrați, aparținând numitei Chiriac Olguța”, se arata în documentul citat. Olguta Chiriac, notează procurorii, este fosta soție a lui Dorin Cocoș și mama lui Alin Cocoș. Tranzacția imobiliară a fost realizată prin interpuși.

Citește integral documentul de 23 de pagini al procurorilor DNA pe Turcescu.ro

2 COMENTARII

  1. Voi din Giurgiu sunteti ca turma de oi : incotro o ia magarul, in partea aia o luati si voi! Daca cioara de Turcescu, un securist nenorocit trage o basina, voi trebuie neaparat sa-i bagati nasul intre buci si sa mirositi damful iesit printre bucatile de cacat? Baaa, nepricopsitilor, jurnalistica nu e ceea ce faceti voi, adica niste copy-paste…munciti, investigati, faceti meserie baaaa, prostovanilor!!!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.