236334maxim Foto:” – Cu pixul ăsta le-am scris pe  toate patru…!” Ioan Niculae explicând publicului cum a ajuns din agricultor membru al Uniunii scriitorilor din…Penitenciare!  

 

Penitenciarele  par să se transforme într-un nucleu de cultură și creație, celule sunt transformate în adevărate centre de creație, iar acest virus al erudiției l-a cuprins și pe miliardarul României, Ioan Niculae.

Omul de afaceri, Ioan Niculae care executa o pedeapsa de doi ani si sase luni de închisoare în dosarul „Mită la PSD”, a depus o cerere de liberare conditionata la Judecatoria Găești.

Solicitarea a fost înregistrata în urma cu o zi, un prim termen în dosar fiind stabilit pentru joi, 20 august, conform informatiilor de pe portalul instantelor de judecata, relateaza Agerpres.

Potrivit unor surse judiciare, cererea de liberare conditionata a fost formulata dupa ce Ioan Niculae a scris patru lucrări științifice , fiind deja analizate de comisia de specialitate din cadrul Penitenciarul Gaesti, unde omul de afaceri îsi executa pedeapsa.

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti, pe 2 aprilie 2015, la doi ani si sase luni închisoare cu executare, iar fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a primit trei ani închisoare cu executare, în dosarul „Mită la PSD”.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata pe 11 ianuarie 2012 pe Gheorghe Bunea Stancu si omul de afaceri Ioan Niculae, in dosarul privind finantarea campaniei electorale a candidatului PSD la alegerile prezidentiale din 2009, Mircea Geoană.

Bunea Stancu, care era si presedinte al Organizatiei Judetene Braila a PSD, a fost acuzat de folosirea influentei si autoritatii ce rezulta din functia de conducere intr-un partid pentru a obtine pentru altul bani sau foloase necuvenite, iar Ioan Niculae, actionar principal al grupului Interagro SA, a fost acuzat de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

În acelasi dosar au fost deferiti justitiei Gheorghe Teodorescu, actionar al SC Insomar SRL, si Viorel Barac, director al SC Interagro SA, ambii pentru fals în înscrisuri sub semnatura privata.

Potrivit DNA, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al Organizatiei Judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala desfășurata la sfarsitul anului 2009 pentru sustinerea candidatului PSD Mircea Geoană.

Așa că poți să comiți orice infracțiune economică,  dacă descoperi când ajungi în Penitenciar că ești o ”tănără speranță” a literaturii și cercetării românești, nu ai decât să ceri afară, și vei fi  eliberat pentru că țara are nevoie de intelectuali rasați fie ei și infractori. Tonele de talent abundă în sistemul de detenție românesc, însă nu înțelegem de ce nu îi păstrăm în acel mediu din moment ce oamenii devin mai sensibili, mai educați, mai erudiți. Unii oricum valorează mai mult în detenție decât în libertate! Cât despre valoarea și importanța operelor lor este inutil să ne pronunțăm; cert este că istoria ne joacă feste dacă intelectualii  adevărați erau odinioară încarcerați pentru opiniile și operele lor , acum infractorii – inspirați de Codul Penal  – devin liberi! Trăiască Democrația în care ne-am…trezit!

( Vasilică  Pâr Nae)