foto_104444Conform unui comunicat ce ne-a parvenit la redacție, Inspectoratul Județean de Poliție Giurgiu neagă faptul că ar fi avut vreun amestec în incidentul consumat într-un bar din comuna Frătești, relatat de către site-ul publicației noastre,   în urmă cu câteva zile. În rândurile următoare vă oferim explicațiile șefului Inspectoratului , din care veți afla cursul real al evenimentului și cine se face vinovat de pierderea cătușelor ce au ajuns, în cele din urmă, la Postul de televiziune Antena 1…

 Urmarea articolelor,  “O nouă disciplină sportivă în cadrul M.A.I. Frătești: aruncarea cu cătușele! și Varianta oficială a Poliției, în legătură cu frăteștenii ce au predat o pereche de cătușe la Antena 1, omite, în mod inexplicabil, declarația celor doi…!?”, apărute în ediția online ”Jurnal Giurgiuvean” din 13, respectiv 14 martie a.c., vă aducem la cunoștință următoarele aspecte:

În seara zilei de 12.03.2016, ora 18.40, polițiștii Secției nr. 5 de Poliție Rurală Giurgiu au fost sesizați prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 cu privire la faptul că mai multe persoane au devenit recalcitrante la un bar din comuna Frățești, județul Giurgiu.

  În urma sesizării la fața locului s-au prezentat echipe mixte de polițiști și jandarmi care au constatat că în curtea barului se aflau mai multe persoane care se manifestau agresiv verbal ca urmare a faptului că administratorul societății, vânzătorul și reprezentantul societății care asigură supravegherea video a localului nu le-au mai permis accesul în interiorul localului pe timpul intervenției și lucrărilor de întreținere la sistemul de supraveghere video.

Precizăm faptul că sesizarea a fost făcută de reprezentanții barului ca urmare a agresivității verbale pe care mai multe persoane o manifestau precum și a faptului că unul dintre bărbați a intrat cu un autoturism, înmatriculat în Republica Bulgaria, în ușa de acces a barului, fără a provoca însă distrugeri.

La fața locului polițiștii și jandarmi din cadrul echipelor mixte au luat măsura identificării și legitimării a patru persoane, respectiv Ţ. C., de 33 ani, P. V., de 45 ani, C. G., de 31 ani, C. G., de 31 ani, toți din comuna Frătești, județul Giurgiu, însă o altă persoană, tot de gen masculin, a refuzat să se legitimeze la solicitarea forțelor de ordine, fapt ce din punct de vedere procedural, impune conducerea la sediul Poliției.

        Bărbații au fost conduși la sediul Postului de Poliție Frătești unde polițiștii au identificat și ultima persoană, ca fiind B. C., de 40 ani, din municipiul București, aceștia fiind sancționați contravențional, cu amendă în sumă totală de 18.500 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/1991, respectiv fapte de încălcare a unor norme de conviețuire socială, respectiv pentru că au refuzat să se supună măsurilor dispuse de organele de poliție.

 Referitor la aspectul menționat de dumneavoastră că “acest caz ne confirmă teoria că tot mai mulți dintre cei care ar trebui să ne apere, au ajuns astăzi, după 26 de ani de democrație, să ne creeze probleme, semănând în noi suspiciune și frică în loc de siguranță și încredere” considerăm că intervenția autorităților, respectiv a forțelor de ordine a fost făcută, în urma solicitării primite prin S.N.U.A.U. 112, tocmai pentru a proteja drepturile și valorile democratice și constituționale, în baza atribuțiilor ce revin poliției în conformitate cu prevederile legale privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor. Considerăm că cele cinci persoane, care au fost sancționate de polițiști conform cadrului legal și sunt cercetate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, se pot adresa autorităților competente dacă se consideră lezate sau cred că le-au fost încălcate anumite drepturi, așa cum aceștia au prezentat reprezentanților mass-media.

Menționăm faptul că polițiștii nu au aruncat cu materialele din dotare (cătușele) așa cum cele două persoane au declarat în fața unui post TV național. Materialele respective nu aparțin polițiștilor din cadrul I.P.J. Giurgiu ci, așa cum au precizat reprezentanții I.J.J. Giurgiu, aparțin unui jandarm, acestea fiind pierdute în împrejurări ce urmează a fi stabilite și ridicate de doi dintre cei cinci bărbați implicați în incident, care s-au deplasat în municipiul București și le-au predat polițiștilor în prezența reprezentanților unui post de televiziune.

 Precizăm că nu cunoaștem motivele pentru care cei doi au luat cătușele și au dorit să le predea unui anumit post de televiziune din București și nu autorităților cele mai apropiate din municipiul sau județul Giurgiu.

De asemenea în știrea de presă Cinci bărbați, cu vârste între 31 și 45 de ani, cercetați de polițiști pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, transmisă în cadrul buletinului de presă din data de 14 martie a.c., I.P.J. Giurgiu a făcut precizări cu privire la intervenția făcută ca urmare a incidentului sesizat, în limita competențelor legale, iar Jandarmeria, conform acelorași competențe, a transmis informații publice la solicitarea privind materialele (cătușele) luate de cei doi bărbați de la reprezentantul I.J.J. Giurgiu.

 Referitor la evenimentul din data de 12.03.2016, polițiștii din cadrul Secției nr. 5 de Poliție Rurală Giurgiu de la Poliția Municipiului Giurgiu au întocmit în cauză un dosar penal în cadrul căruia continuă activitățile de urmărire penală sub aspectul comiterii infracțiunii de „tulburarea ordinii și liniștii publice”, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu, în vederea  documentării și verificării aspectelor sesizate  și tragerii la răspundere penală a persoanelor implicate.

În speranța că informațiile oferite sunt suficiente pentru buna informare a cititorilor publicației dv., vă mulțumim pentru colaborarea pe care Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu  o are cu instituția dumneavoastră și vă asigurăm în continuare de întreaga noastră disponibilitate în ceea ce privește accesul la informațiile de interes public.

 Cu deosebită stimă,

 ŞEFUL INSPECTORATULUI

                                                                 Comisar șef de poliție

                                                                TACHE VASILE