anaf-control_8e49279f12_f3bbf13300

Inspecția Muncii și Direcția Antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) vor demara controale, începând din luna ianuarie, la firmele care sunt suspecte de muncă la gri.

În ajunul Crăciunului , joi 24 decembrie, inspectorii ANAF au fost prezenți din nou în control  în piața Centrală din municipiului. Alături de aceștia și alți inspectori ai unor instituții din Giurgiu au efectuat  controale tematice, la suspiciunile de evaziune fiscală, munca la negru sau desfășurarea unor activități comerciale fără autorizații, în afara normelor legii.  

În acest context , luni, Danteș Nicolae Bratu, inspector general de stat în cadrul Inspecției Muncii, declara că a fost  semnat un protocol cu ANAF, cu direcția de Antifraudă, plecându-se de la  suspiciunile că există salariați care în documente lucrează două ore, dar în fapt aceștia lucrează opt ore! Pentru că Inspecția Muncii nu are competență să sancționeze aceste lucruri,  ANAF -ul lucrează în tandem cu reprezentanții acesteia. El a mai precizat că va demara o serie de controale împreună, începând din luna ianuarie în toată țara. Ei au contract cu timp parțial. Francezii îi spun muncă disimulată. Românii o numesc muncă la gri.

Danteș a mai precizat că nu există o listă cu firmele care urmează să fie verificate și nici nu există o durată prestabilită a campaniei.

Potrivit datelor prezentate de șeful Inspecției Muncii, la 30 noiembrie 2015 în registrul general de evidență a salariaților erau 5.428.715 de salariați activi, 6.162.739 de contracte de muncă active, din care 1.109.460 cu timp parțial.

(Marian TARU)