Paradoxal! ”Majoritatea” a pierdut în fața grupului minoritar, liberal

Marți, 21octombrie,  ședința extraordinară a Consiliului județean (CJ), a adus  noi surprize. Mai ales că cele două grupuri de consilieri ( al majorității și  al grupului liberal din  CJ) fuseseră convocate separat (?!). Iată de ce președintele Vasile Mustățea a început ședința spunând: Conform legii o să prezint mai întâi ordinea mea de zi și apoi liderul celuilalt grup politic va prezenta ordinea sa de zi. A mea are 7 puncte… Președintele CJ a supus la vot ordinea sa de zi și … stupoare, ea a căzut la vot, iar noua majoritate a obținut prima sa victorie în fața PNL. A venit rândul vicepreședintelui CJ, Cristian Marciu, de a propune ordinea de zi a majorității, care  avea 11 puncte, dintre care 6 erau preluate de pe ordinea de zi prezentată de Vasile Mustățea. Din noua ordine de zi lipsea taman proiectul de hotărâre privind eliberarea din funcție a lui Cristian Marciu! Grupul majoritar, format în cea mai mare parte a lui din social democrați,  a mai introdus și ale proiecte de hotărâri, printre care  eliberarea din funcția de vicepreședinte a lui Dumitru Gavrilă și alte trei modificări ale unor mai vechi hotărâri de CJ, vizând în principal schimbarea din funcția de președinte al ADI Giurgiu, a lui Dumitru Beianu, totodată administrator public al județului. După aprobarea acestei ordini de zi, Vasile Mustățea a condus o ședință de care s-ar mândri, dacă ar mai trăi, chiar și Ion Luca Caragiale! Această ședință extraordinară era menită după cum am înțeles, pentru a spăla rușinea  din Ședința ordinară de la data  de 30 septembrie , când  mai multe proiecte inițiate de Vasile Mustățea , de larg interes social și economic, nu au fost votate .

După o dispută generată de numărul de semnături valide, care  l-a făcut pe președintele Vasile Mustățea să precizeze că va sesiza organele abilitate să analizeze falsificarea semnăturilor,   PSD-iștii și aliații acestora, au trecut de data aceasta pe ordinea de zi 11 puncte, în loc de doar 4, cum făcusesă  atunci când au solicitat prima ședința extraordinară (16 octombrie). Vasile Mustățea a continuat oferind amănunte legate de atacarea în contencios administrativ a calității de consilier județean a lui Mitică Viorel Micică (PDL), precizând că:  Prefecta corespondează cu grupul majoritar,  încălcând legea! Doamna Prefect nu a atacat hotărârea noastră în termenul legal, ci după patru luni și jumătate! De fapt Micică și-a dat demisia din consilier local la Singureni , la 6 zile după ce a fost validat consilier județean , deși avea ca termen 15 zile! Dânsul nu e vinovat că nu s-a sesizat Consiliul local de acolo, demonstrând rea credință! Ce-a făcut prefecta este un atac politic! Dacă avea Certificat de grefă și înregistrarea de la Tribunal era normal, dar așa ne vom adresa instanței.

Până la urmă cu ajutorul specialistului în drept, Florian Dinu, s-a stabilit că respectivul consilier nu are drept de vot până la soluționarea în instanță a cazului său, și astfel a început ședința propriu zisă. În aceste condiții și mai ales după ce s-au văzut victorioși pentru că au eliminat proiectul de hotărâre privind schimbarea din funcție a lui Cristian Marciu, PSD-iștii și ai lor au votat toate celelalte proiecte inițiate de Vasile Mustățea.

Primul proiect aprobat a fost cel privind constatarea încetării de drept a calității de consilier județean înainte de expirarea duratei normale a mandatului domnului Grecu Valentin Puiu, membru al PNL aflat pe lista USL la alegerile din 2012, întrucât acesta și-a dat unilateral demisia.

A urmat proiectul de hotărâre privind validarea dispoziției președintelui privind rectificarea Bugetului propriu de venituri și cheltuieli al județului și a Bugetului instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii și subvenții pe 2014. În urma deciziei lui Vasile Mustățea bolnavii de HIV SIDA de la Spitalul Județean și–au primit banii pentru medicamente, iar DGASPC Giurgiu a primit banii pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap.

De votul consilierilor  județeni a trecut cu bine și Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice pentru obiectivul de investiții Reabilitarea și modernizarea drumului județean Giurgiu – Gogoșari, în valoare de 5 milioane de euro din fonduri nerambursabile.

Aviz favorabil a primit și Proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului privind aplicarea și perceperea tarifelor de utilizare a zonei drumurilor județene de către CJ, dar și Proiectul de hotărâre privind asocierea dintre județele Argeș, Dîmbovița, Giurgiu și Teleorman în scopul cooperării în domenii de interes comun. Ultimul proiect de hotărâre  CJ aprobat din portofoliul celor inițiate de Vasile Mustățea a fost cel referitor la Atribuirea în folosință gratuită a unei suprafețe situate în incinta CJ, aflat în domeniul public al județului, Sindicatului ”Pentru Dreptate și Echilibru Social”.

Nu mor caii când vor câinii

Problemele  au apărut  abia în momentul în care președintele Vasile Mustățea a propus spre aprobare proiectul inițiat de social democrați privind acordarea unor ajutoare sociale unor biserici. Toată lumea a fost de acord, doar Constantin Buduru, veșnicul oponent al ajutoarelor către biserici,  s-a abținut!

 

Primul care și-a salvat capul de sub ghilotina  excluderii a fost Dumitru Beianu, administratorul public al Județului, căruia i se ceruse între cele trei proiecte inițiate de noua majoritate din CJ eliberarea din funcția de președinte al ADI Giurgiu. Beianu a scăpat viu și nevătămat întrucât, așa după cum a precizat președintele Vasile Mustățea, inițiatorii proiectelor de hotărâri de consiliu n-au înaintat toate documentele necesare cerute de Regulamnetul CJ. A urmat la dezbateri cel mai fierbinte punct de pe ordinea de zi, cel care privea eliberarea din funcția de vicepreședinte al CJ a lui Dumitru Gavrilă. Proiect propus de 13 consilieri de la PSD, PC și PLR. După mai multe contre între cele două tabere și după medierea specialistului în drept, Florian Dinu, vicepreședintele social democrat Cristian Marciu a solicitat să se ia în considerare motivația politică! La capătul unor  dispute aprige pline de justificări și declarații , votul secret asupra eliberării din funcție a vicepreședintelui Dumitru Gavrilă, a fost decisiv .  În urma numărării voturilor , doar 14 consilieri județeni au votat pentru schimbarea din funcție a lui Dumitru Gavrilă,  iar pentru menținerea sa în funcție, 12!  În concluzie au votat pentru căderea capului lui Gavrilă mai puțini consilieri județeni decât semnaseră inițial solicitarea!? PSD&Co a suferit astfel o înfrângere rușionoasă în fața minorității conduse de liberalul Vasile Mustățea , iar Dumitru Gavrilă a rămas astfel în continuare în  funcția de vicepreședinte! ( Heliade CĂLIN)