De multe ori dorinţa părinţilor de a le fi de ajutor copiilor poate declanşa, fără voia lor, adevărate drame. Nu puţine sunt cazurile în care pe fondul absenţei părinţilor de acasă, a nesupravegherii tinerilor, aceştia au clacat psihic, preferând să aleagă lumea drogurilor sau a delicvenţei. În rândurile de mai jos vă vom reda clipele dramatice petrecute de un tânăr giurgiuvean rămas singur, în urma plecării părinţilor săi la muncă în străinătate. Rânduri ce ar dori să se constituie ca un ghid pentru orice tânăr la vârsta peronajului nostru, despre ceea ce nu trebuie făcut în viaţă, despre ce trebuie să alegi şi la ce trebuie să renunţi.

Povestea  tânărului nostru giurgiuvean începe cu doi ani în urma când mama lui, constrânsă de marile probleme materiale cu care se confrunta a plecat la muncă în Spania, sperând că de acolo îşi va ajuta mult mai bine familia, pe fiul ei, S.M. Tânărul de numai 21 de ani, după ce a bătut pe la mai multe uşi de societăţi, văzându-se în imposibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă, a găsit refugiu problemelor sale într-un grup de tineri deocheaţi care, încet, încet  l-au atras către consumul de etnobotanice. Deşi la început i

s-a părut o joacă ce nu putea să-i facă rău, lucrurile aveau să evolueze negativ pentru el. Rămas în grija tatalui, la rândul lui cu posibilităţi destul de modeste, la presiunea grupului, S.M. începe să sustragă diverse sume de bani din casa părinţilor, mare parte din aceştia fiind trimişi de mama, care trudea din greu în Spania pentru ca fiului ei să-i fie cât mai bine în ţară. De fiecare dată motivul furturilor era acelaşi: procurarea dozei zilnice de drog, dependenţa fiind deja instalată în trupul fraged al victimei.

De la drogurile legale, S.M. a ajuns foarte uşor la drogurile de mare risc. Dându-şi seama de patima în care căzuse fiul său, tatăl său a făcut apeluri disperate pentru a-l determina să renunţe. Chiar în ciuda consilierii psihologice, tânărul a ramas captiv  drogurilor. Pană cand, într-o zi, pe la  începutul lunii mai, la sediul Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Giurgiu s-a prezentat tânărul S.M împreună cu tatăl, mărturisind că este consumator de noi substanţe cu proprietăţi psihoactive (etnobotanice).

“Un copil sfios, temător căruia am reuşit să-i ating punctul sensibil,  convingându-l că

i-ar fi de folos  o evaluare reala la un centru de tratament, referindu-mă în cazul de faţă la Centrul de Asistenţă Integrată a Adicţiilor – Obregia” – ne povestea coordonatorul CPECA, comisar Alexandru Ţepurică, un militant cu vocaţie, căruia chiar îi place să-i ajute pe tineri în momente critice ale vieţii, similare cu cele prin care trecea S.M.

În urma evaluării la C.A.I.A Obregia, tănărul nostru a fost depistat pozitiv la PCP şi TCA cu recomandarea de a fi inclus într-un program de consiliere psihologică. “L-am inclus într-un program şi am realizat faptul că numai ruperea de grup şi integrarea lui într-un  loc de muncă ar putea să-l facă să renunţe la consumul de droguri”, a conchis Alexandru Ţepurică, îngerul pământean al tânărului S.M.

De data asta povestea are un final fericit mulţumită deciziei tatălui de a-şi determina băiatul să revină la o viaţă normală, datorită ambiţiei lui S.M. de a scăpa de patima drogurilor şi nu în ultimul rând datorită  intervenţiei personale a doamnei director Adriana Iorga din cadrul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de  Muncă Giurgiu, respectiv a doamnei Maria Ghiţă de la aceeaşi instituţie, femei şi totodată mame care au înţeles că este esenţial ca acest tânăr să fie redat repede societăţii. În scurt timp cele două i-au găsit lui S.M. un loc de muncă. “A fost identificat un angajator, în persoana domnului Marin Vochin, căruia înca o dată îi mulţumesc, ca şi colectivului de angajaţi ai “Restaurantului Dana V “, care l-au primit, în prezenţa mea ca pe un membru al familiei lor”, ne mai spunea Alexandru Ţepurică. Acesta a dorit ca la finalul fericit al acestui caz să transmită un mesaj tuturor tinerilor ce s-ar lăsa ademeniţi de acest viciu distrugător pentru viaţa oricui: “ Dacă aţi căzut  cumva în plasa consumului de droguri sau a altor substanţe de acest gen, aveţi totuşi şansa de a renunţa şi de a  vă reintegra în societate. Dar asta numai  daca veţi bate, cu curaj, la uşa care trebuie, şi vorbim aici despre C.P.E.C.A, A.J.O.F.M. şi C.A.I.A Obregia”.

A consemnat Florian Tincu