646x404Ce mâncăm de fapt  când cumpărăm produse alimentare din market-uri! 

România este o piaţă de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate“, afirmă tranşant ministrul agriculturii Achim Irimescu, într-un interviu pentru Ziarul Financiar.

Aici este o piaţă în care importa­to­rii se orientea­ză şi aduc produ­se la sfârşit de ter­men de valabili­tate sau chiar de­păşit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face dato­ria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii con­trolează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?“, spune ministrul Irimescu, în­tr-un interviu pentru ZF. Statul nu-şi face datoria, ANPC (Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului – n.red.) nu-şi face datoria“, spune ministrul.

 Despre România s-a spus în nemumărate rânduri că este o ţară capabilă să hrănească 80 de milioane de locuitori. Totuşi, România este un importator net de produse alimentare. În 1990, în România erau 5,3 milioane de bovine şi 13 milioane de porci, faţă de 2,8 milioane de bovine şi 5 milioane de porci acum. Producţia mergea la export, e adevă­rat. Acum România nu mai suferă de foame, dar în ultima vreme, piaţa locală a fost invadată de produsele lactate din Polonia sau Ungaria sau de carne, în special de porc, din alte ţări ale UE. De pildă, din totalul produselor lactate importate de România, în valoare de 260 de milioane de euro, anual, o treime vine din vine Polonia şi Ungaria. România exportă lapte şi produse lactate de doar 90 de milioane de euro. De ce?

În primul rând pentru că agricultura este încă slabă şi în al doilea rând pentru că produsele de import sunt ieftine; dar sunt ieftine pentru că unele sunt aproape de termenul de expirare, dacă nu expirate.

România- Tomberonul de gunoi al Europei!

Achim Irimescu: „Când vameşii au oprit un camion la frontieră cu carne de porc din Polonia, şoferul a luat-o la fugă, nici măcar actele nu le avea la el, pentru că mulţi importatori nu sunt polonezi, ci români «descurcăreţi». În Marea Nordului este un vierme care stă în stomacul peştelui. Pentru pieţele din Europa acesta se eviscerează şi se scoate. În România, care e piaţă de mâna a zecea, nu se eviscerează, pentru că asta ar însemna mână de lucru. Aşadar pentru România se lasă aşa, se congelează în principiu, doar că, până ajunge să se congeleze, viermii pot să migreze în muşchi şi ăsta e un peşte contaminat. Până la aderare, irlandezii aduceau un astfel de peşte în România la un preţ foarte scăzut şi am reuşit să-i blochez atunci. Acum două luni discutam cu un importator şi mi-a zis: «Dacă asta se cere, asta aduc; când mi-l găseşte cineva îl ducem şi facem făină de peşte. Nimeni nu-i controlează (pe importatori – n. red.). A fost carne de vită congelată de 40 de ani care a ajuns în România“.

După cum observăm  România tinde să devină un tomberon de gunoi al Europei. Tot ce este refuzat de către celelalte state europene, sunt repede trimise la noi în țară ca marfă super calitativă. Deunăzi citeam faptul că de exemplu în Spania cartofii și legumele  primite sunt mai întâi supuse unor analize riguroase  în vamă și că deseori marfa refuzată ia destinația României .

Așa cum am constatat din rânduirile de mai sus,  însuși ministrul crede că aceste probleme, extrem de grave,  pleacă de la lipsa de responsabilitate și de interes a salariaților din Direcțiile Sanitar Veterinare și a celor din Agenția Națională de Protecție a Consumatorului. 

 

1 COMENTARIU

  1. ANPC Giurgiu ce face?Daca ar da saptamanal prin piata ar reusi cev.a
    Fructe si legume stricate amestecate printre cele bune.Carne cu miros groaznic,peste congelat sau proaspat avand un aspect de dus direct la tomberon.Hai sa va vedem in actiune si cu raportare ,dar cu exemple concrete.Nu cu laude la cate amenzi ati totalizat si rezultat zero///