putmarkPreședintele– Director al Casei de Asigurări de Sănătate a Județului Giurgiu, Marin Constantin, a susținut luni 16 martie, o conferință de presă având ca temă principală Cardul de Sănătate.

După cum se știe – ne-a  declarat Marin Constantin – mai sunt doar 45 de zile până la 1 Mai, dată de când utilizarea Cardurilor de Sănătate devine obligatorie întrucât serviciile medicale vor fi oferite numai cu ajutorul său. Până acum la nivelul județului toți furnizorii de servicii medicale și-au achiziționat cititioarele de carduri, iar activarea lor s-a efectuat în proporție de 80%. Avem deja 6 medici de familie, din municipiu și județ, care au și validat furnizarea de servicii medicale pe baza cardului. Din nefericire la nivelul județului avem și 6 medici de familie, care în mod inexplicabil și fără a ne furniza vreun motiv anume, au refuzat să distribuie pacienților un număr de 240 de carduri!”.

Județului Giurgiu i-au fost repartizate de Casa Națională de Sănătate în prima etapă de distribuție 164.000 de Carduri de Sănătate, care au fost transmise posesorilor prin intermediul Poștei Române. Până acum au fost distribuite deja 151.000, iar 12.000 au fost returnate Casei de Asigurări de Sănătate Giurgiu. Dintre acestea 1.156 au fost redistribuite prin ghișeele casei, un număr de 1.700 aparținând persoanelor asigurate care nu au medic de familie. Alte 9.080 de carduri au fost transmise celor 116 Cabinete medicale ale medicilor de familie, pentru a le distribui dânșii.

În cea de a doua etapă, CAS Giurgiu a mai primit de la CNAS București încă 10.800 de carduri de sănătate. Aceste carduri sunt pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani după prima etapă de distribuire, și/sau pentru cetățenii care le-au pierdut ori distrus din greșeală, și se vor da tot prin intermediul Poștei. Giurgiuvenii care și-au pierdut sau distrus cardul pot solicita la CAS Giurgiu eliberarea altuia nou, în schimbul achitării unor taxe de circa 15 lei. În județul Giurgiu până acum doar 7 persoane asigurate au refuzat să primească de la Poștă Cardul de Sănătate, din motive religioase. Aceste persoane vor primi în schimb de la CAS Giurgiu, odată la 3 luni, adeverințe de asigurat pe baza cărora pot beneficia de servicii medicale”, a mai precizat  Marin Constantin.

N.R. Mai multe amănunte referitoare la Cardul de Sănătate puteți afladin ediția noastră tipărită, de vineri, 20 martie.

Heliade CĂLIN