În Romania se fac aproape 400 de avorturi zilnic!

 

Vineri 4 octombrie a fost sărbătorită Ziua Modială a Contracepţiei. Cu acest prilej directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu, dr. Paul Marinescu, ne preciza că România și-a ales ca dată de sărbătorire fiecare 26 septembrie al anului. Ca în fiecare an la această dată, Direcţia de Sănătate Publică Giurgiu desfăşoară o campanie de informare a populaţiei privind contracepţia, sub sloganul Tinerilor le place să încerce. Ia atitudine!, campanie ce se va încheia la data de 15 octombrie 2013.
Scopul acesteia , ne spunea dr. Marinescu, este acela de a atrage atenţia asupra importanţei sănătăţii reproducerii şi a planificării familiale, de conştientizare a tinerelor şi tuturor femeilor de vârstă fertilă asupra riscului unei sarcini nedorite.
Campania solicită populaţiei să-şi însuşească informaţii corecte privind metodele contraceptive şi sănătatea reproducerii. Obiectivele acestei campanii sunt: -creşterea numărului de femei, în special tinere, informate corect asupra metodelor contraceptive; -creşterea interesului femeilor faţă de contracepţie; -scăderea numărului de sarcini nedorite și totodată reducerea numărului de avorturi la tinere, în special.
Acţiunile de informare, educare şi comunicare, planificate, se concentrează asupra metodelor contraceptive ce pot fi utilizate în planificarea familială și se deruleazaă în licee și cabinetele medicale individuale din municipiu și județ, a mai precizat dr. Paul Marinescu.

Conform datelor statistice, 84% dintre româncele aflate la vârsta fertilă, consideră că statul se face vinovat de numărul alarmant de mare de avorturi din România, pentru cănu se implică suficient în prevenirea sarcinilor nedorite. Lipsa de responsabilitate şi educaţia insuficientă plasează România pe locul 4 în clasamentul ţărilor Uniunii Europene la nivelul anului 2010, cu o medie între 350 – 400 întreruperi de sarcină pe zi!
Româncele au în general un nivel scăzut de educaţie sexuală respectiv în domeniul sănătăţii reproducerii şi cunosc destul de puţin despre efectele folosirii mijloacelor de contracepţie, se arată într-un studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP)  în perioada 28 februarie – 10 martie 2012, la care au participat femei cu vârsta între 18 şi 49 de ani.
Un număr de 36% dintre femei declară că au avut cel puţin un avort în timp ce 5% spun că nu au fost niciodată la un  control de specialitate, ceea ce este îngrijorător pentru starea de sănătate a femeilor, de unde şi incidenţa tot mai mare a cazurilor de cancer de col uterin. . Același studiu arată că 48% dintre cei chestionați nu folosesc prezervativ, că 56% nu folosesc anticoncepţionale, iar un procent de 52% din cele ce nu au folosit mijloace contraceptive afirmă că a auzit despre reacţii adverse pe care anticoncepţionalele orale le-ar produce. Îngrijorător este și faptul că 12% dintre femei cred în prezent că partenerii lor nu ar fi de acord ca acestea să folosească anticoncepţionale”, se arată în comunicatul remis de IPP.
Roxana MARDARE

1 COMENTARIU

 1. DIN CATEGORIA- SA ÎNVĂȚĂM SCRIEREA CORECTA.

  „Scopulacesteia , ne spunea” , „… familială și se deruleazaă în licee și cabinetele…” , „pentru cănu se implică suficient…”

  Sa speram ca sunt doar scăpări întâmplătoare!

  In alta ordine de idei…. Un articol prost, scris doar ca sa murdărească, si sa îmi i-au banii.

  „Româncele au în general un nivel scăzut de educaţie sexuală” – ce ne-am face daca ar avea nivelul crescut!
  Atunci sa vezi destrabalare, adică sex protejat. Te poți imperechea când vrei, unde vrei, cu cine vrei. Important e sa te protejezi, sa nu apară vreo sarcina nedorita.

  Româncele trebuie invatate sa își i-a pastiluta înainte, dupa si….. „Dragostea se face in MINIM doi”

  SLAB! Cred ca articolul e needucativ!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.