Proiectul privind furnizarea de agent termic a fost amânat

Sorin Cepraga declară că SCUT-ul n-a fost niciodată într-o situaţie atât de critică

Primarul Barbu îl ameninţă cu pierderea locului de muncă pe cel care a sustras documente de la mapa de lucru a Cl

Şedinţa Ordinară a Consiliului local de joi , 27 septembrie, deşi a debutat calm a avut pe parcurs, doza ei de dramatism. Administratorul public al Primăriei, Emil Vucă, sau “city-managerul”  (ca să-i folosim corect noua titulatură!), a făcut din startul şedinţei câteva  precizări.   El a comunicat celor prezenţi că  “Cine convoacă şi propune ordinea de zi a şedinţei Consiliului loc  are , conform legii, şi posibilitatea să retragă anumite proiecte, anunţând astfel intenţia  primarului Nicolae Barbu de a retrage celor două proiecte de hotărâri prevăzute la punctele 16 şi 17  ale ordinii de zi, proiecte ce prevedeau: – Atribuirea contractelor de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului , către SC Global Energy Production SA şi – Aprobarea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului. Acesta a explicat celorlalţi consilieri că “ trebuie stabilită durata convenită de 1 sau 10 ani a contractului de delegare şi că s-a constatat existenţa unor inadvertenţe între redactarea anunţului licitaţiei, a prevederilor din caietul de sarcini şi  oferta societăţii Global Production. “Considerăm că nu este timp suficient pentru clarificarea tututor aspectelor de aceea  propunem discutarea lor într-o şedinţă extraordinară ce  va avea loc săptămâna viitoare”- a mai spus Emil Vucă. Primarul Nicolae Barbu a continuat acest subiect  propunând ca şedinţa să  reia procedura de la momentul delegării atribuţiunilor şi cel al sistării discuţiilor. Vizibil irita primarul Barbu a spus: “Comisiile Consiliului local au avut posibilitatea de a analiza un draft  de contract, în schimb acum ,  la mapa de şedinţă a apărut alt model de contract. Vă propunem să le retragem de pe ordinea de zi şi să reluăm discuţiile într-o şedinţă extraordinară, săptămâna viitoare”.

Deşi totul părea sub control la  punctul “Diverse” al ordinii de zi reapare însă incidentul. Sorin Cepraga, consilier din partea PP-DD face un amendament :  “Precizez că sunt consilier legal al Global Energy Production SA şi, conform legii, nu am dreptul să particip la votul  acestor două proiecte, dar asta nu înseamnă că aş fi incompatibil cu funcţia de consilier (n.red.- aşa cum se şopteşte prin unele grupuri,  şi cum şi-ar dori alţiii)…”

Cepraga a mai ţinut să precizeze : “ Mă ocup cu încălzirea oraşului din anul 1996. Dar cu situaţia CET-ului de acum nu m-am mai confruntat niciodată. Cu o lună înainte de pornirea uzinei, instalaţiile trebuiau să aibă  probele făcute, adică în jurul datei de 15 octombrie. Anul acesta însă probele nu se pot face. Până acum nu s-a făcut nimic. Pentru mine nu este o mare problemă să le amânăm, deşi în Monitorul Oficial s-a propus un contract pe 10 ani pentru un caz cimilar cu  cel de faţă. Dacă se doreşte un contract de doar un an vă  întreb:  -Are Primăria timp să facă un serviciu propriu care să asigure încălzirea în iarna care vine? Dacă are această posibilitate nu este nicio problemă! Dar dacă de încălzire se ocupă un agent privat lucrurile devin mai complicate. Contractele sunt făcute pe vechiul operator SCUT, iar acum   trebuies refăcute pe noua firmă Global Energy SA, care este nevoită să ia, la rândul său, alte avize şi să facă alte contracte cu beneficiarii, cei circa 7.000 de abonaţi! Mă consider reprezentantul operatorului şi vă spun că noi am făcut investiţii, deci contractul trebuia semnat astăzi şi nicidecum amânat.”

A urmat intervenţia primarului Barbu care a dorit să semnaleze : “Investiţia n-o face Global Energy ci Consiliul judeţean Giurgiu. SCUT are 56 miliarde lei datorii la CJ şi în locul acestor datorii investiţia va fi făcută de către Global Energy . Deci CJ renunţă la banii care Ii se cuvin pentru a face această investiţie . Consiliul Judeţean este proprietarul utilajelor, pe care  le-a transferat Primăriei Giurgiu, dar Prefectura a atacat în Contencios această soluţie.  Până la rezultatul final al procesului Primăria s-a adresat comisiilor cu un model de contract pentru o perioadă de un an . În şedinţa Consiliului local din luna iulie toţi consilierii au fost de accord cu el.  Acum , d-le Cepraga, când am ajuns cu o lună înainte de pornirea cazanelor ne băgaţi – ca să nu spun ca dl. Ion Iliescu, că nu-mi stă în character, obiectul acela în coaste. Fiţi responsabili d-lor consilieri cu acest contract.  Cepraga vorbeşte din partea investitorului, dar nu Global face investiţia, ci aşa cum spuneam, o face Consiliul Judeţean.  De ce la  această şedinţă în mapele d-stră a apărut alt cotract în locul celui aprobat  în comisii? Voi face cercetări şi cine a greşit va plăti cu locul de muncă, deşi e prea puţin… Vom constata dacă este vorba de o eroare umană sau nu. Am amânat chiar şi aprobarea organigramei Primăriei pentru a avea posibilitatea să constat cine vrea să muncească şi cine nu! Nu este normal ca un document să se piardă pe drum , de la Comisie şi până la Monitorul Oficial. Cine a greşit şi a transmis spre publicare în MO altceva, va trebui să plătească. Nu este normal să se publice ceva ce  nu s-a aprobat încă în Consiliul local.”  Făcându-se prezent în Nu putea lipsi acest décor consilierul USL,  Ionel Dinu a dorit să fie cel care să  tragă concluzii : “Chiar dacă în Monitor apare scris “ contract pe 10 ani!” trebuie să ţinem cont că în cele două cazane s-au investit 700.000 de euro . Eu ştiu că investiţia CJ a fost o reuşită. Întreb dacă acum există o mediere între instituţii? Nu avem voie să ne jucăm cu soarta oamenilor. Dacă Global nu semnează contractul pe un an de zile, avem altă alternativă?”

La rândul său, Gheorghe Spoială, preşedintele comisiei Buget- Finanţe, a avertizat  că în cel mult 4 zile această situaţie critică trebuie rezolvată. Supuse la vot cele două proiecte au fost retrase de pe ordinea de zi , după cum propusese de la început primarul Barbu, cu un număr de 9 voturi pentru ( aparţinând consilierilor USL), 8 abţineri – din partea consilierilor PP-DD  în timp ce  3 consilieri locali au fost  absenţi de la şedinţă (n.red. –  concedii de odihnă), la care sa- adaugat absenţa de la vot a consilierului independent Cosmin Georgescu, ce tocmai s-a retras din componenţa Consiliului local.

Călin Heliade