Miercuri, 11 mai, în sala de spectacole a Centrului Cultural „Ion Vinea” a avut loc o seară de teatru desfăşurată sub egida seriei de ma-nifestări „Primăvara Culturală Giurgiuveană”.

Trupa de teatru „Ex Toto Corde” a Centrului Cultural „Ion Vinea” a prezentat piesa „Hoţul de mărgăritare” – o transpunere literară a Parabolei Fiului Risipitor din Sfânta Scriptură, realizată de Bartolomeu Valeriu Anania. Cum o bună parte a actorilor amatori din „Ex Toto Corde” sunt elevi ai Seminarului Teologic din Giurgiu, şi pentru că pe data de 12 mai se prăznuieşte hramul acestei instituţii – „Sfântul Ioan Valahul”, dar şi pentru că Seminarul împlineşte 15 ani de când a fost înfiinţat, s-a considerat drept un gest frumos faptul de a dedica spectacolul acestor evenimente. Seara a debutat cu o decernare de diplome celor care – în urmă cu nouă ani, interpretând pe aceeaşi scenă, aceeaşi piesă – au marcat înfiinţarea şi debutul trupei „Ex Toto Corde”. Spectacolul propriu-zis pus în scenă de profesoara Ionela Cralevici a fost unul în care tinerii de pe scenă s-au întrecut pe ei înşişi.

Publicul – din care au făcut parte şi reprezentanţi ai Episcopiei Giurgiu şi preoţi – profesori şi profesori laici de la Seminar, dar şi elevi, părinţi şi prieteni – a presărat cu aplauze evoluţia actorilor. Au fost momente în care comicul de limbaj – stăpânit excepţio-nal de bine de autor – a stârnit râsul spectatorilor. Au fost momente sensibile, emoţionante în care încordarea de pe scenă s-a transmis pu-blicului sub formă de fior şi de lacrimă.

A fost apoi finalul care s-a constituit din minute în şir de aplauze…

Ar mai fi de spus, poate, şi faptul că o parte a publicului, neîncăpând pe scaune, a stat în picioare şi – o altă parte a aceluiaşi public, neîncăpând în sală, a rămas pe hol urmărind spectacolul prin uşa deschisă a sălii… Pentru conformitate, îi menţionăm pe protagonişti:

– Prof. Daniel Necula

– Dan Rusu

– Sergiu Culcea

– Florentin Umbră

– Cristi Muşat

– Florin Stan

– Ionuţ Matei

– Înv. Crina-Dora Brăniştăreanu

– Andreea Mîniceanu

– Iulia Radu

JGR