Statistici îngrijorătoare. Aproape jumătate dintre deținuții aflați în închisori se întorc în penitenciare după ce sunt eliberați

 

 

Consilierul premierului Victor Ponta, Gyorgy Frunda, deși consideră că legea amnistiei și grațierii trebuia respinsă în contextul actual, tot el este de părere că trebuie redactat un alt proiect de lege de grațiere a infracțiunilor mici. Un document de acest gen ar rezolva problema suprapopulării penitenciarelor, crede consilierul onorific al premierului.

Cred că nu era politic alta solutie decât respingerea acestui proiect de lege, pentru că populația îl interpreta ca un proiect făcut în favoarea reprezentanților PSD care sunt în pușcărie, a baronilor locali, a oamenilor politici care au fost condamnați. De aceea, aceasta lege trebuia respinsă, e o decizie politică corectă”, a spus acesta la RFI România.

Consilierul onorific al premierului a atras însă atenția că penitenciarele românești sunt suprapopulate și că această problemă trebuie rezolvată. În mod calm, trebuie redactat un alt proiect de lege de gratiere a infracțiunilor mici, a infractorilor primari, care au comis găinării, infracțiuni mici, cotidiene și care fiind la prima condamnare, poate statul să le întindă o mână de eliberare, de reeducare socială și prin asta să rezolve și problema suprapopulării penitenciarelor – a mai spus Frunda. Ce nu știe consilierul premierului este că majoritaea celor de care vorbește sunt cel puțin la a doua condamnare și că mulți dintre aceștia caută să intre în pușcărie pentru a putea supraviețui în condiții decente (adăpost, hrană, căldură, educație…), conștienți că odată ajunși în stradă nimeni nu-i va băga în seamă, după cum  mărturisesc  cadre din sistemul Penitenciarelor…Iată mai jos un material prezentat recent de cei de la televiziunea NNT sperăm edificator pentru Frunda.

Aproape jumătate dintre deținuții aflați în închisori se întorc în penitenciare după ce sunt eliberați

Statistici îngrijorătoare. Peste 45 la sută dintre deținuții aflați în  închisorile românești  sunt recidiviști și se întorc  în celule la scurt timp după ce sunt eliberați. Ceea ce înseamnă că programele de reintegrare în societate au efect aproape zero. Tocmai de aceea, Ministerul Muncii, Administrația Națională a Penitenciarelor, împreună cu alte instituții ale statului și societăți comerciale au demarat proiectul Viața După Gratii. Aproape jumătate din foștii deținuți se întorc, la scurt timp, în închisoare. O spun reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor, care au și o explicație. Mulți din foștii pușcăriași, odată eliberați, nu își găsesc un loc de muncă. Aproape nici un patron nu vrea să angajeze o persoană condamnată, de exemplu, pentru tâlhărie, furt, sau, mai grav, viol ori omor. Fără nici un venit și, mai ales, fără niciun sprijin din partea familiei sau a autorităților, fostul deținut își reia vechile obiceiuri. Așa se face că ajunge din nou după gratii.

 

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.