Ministrul Finanţelor anunţa recent că aproximativ o treime dintre cei ce deţin certificat de revoluţionar vor beneficia de anumite sume de bani, plata urmând să se facă cel târziu la jumătatea anului 2015.

El mai spunea: „Depinde de noi, în sensul în care noi am alocat aceşti bani pentru revoluţionari, deşi aici a existat o condiţie pe care Secretariatul de Stat al Cultelor a dorit s-o pună prin Ordonanţă, şi anume ca din cei 16.100 – 16.200 de luptători care astăzi sunt în evidenţă, toţi să rămână cu acest certificat de revoluţionar, care unii spun că a fost luat într-un fel, în altul – nu vreau să comentez acest aspect. Cadrul acesta spune în felul următor: ‘Cei care au participat până în 22 decembrie la Operă, la Univer-sitate, la Televiziune şi au 1-2 martori primesc suplimentar, pe lângă certificat, un fel de timbru şi vor intra şi în plată, plata care a fost suspendată trei ani de zile. (…) Bineînţeles că există o nemulţumire, că înţeleg că undeva la o treime dintre revoluţionari se califică. Normal că celelalte două treimi n-au cum să fie deloc fericiţi, dar trebuie să înţeleagă că statul atâta îşi permite financiar, iar ceilalţi ori au beneficiat de nişte drepturi, ori au deja în Ordonanţă anumite drepturi de care beneficiază – sunt scutiri, sunt facilităţi de care d-lor, 25 de ani au beneficiat şi urmează să beneficieze, iar cei care cu adevărat au fost acolo – e foarte greu să stabilim ce înseamnă acest ‘cu adevărat’, dar sper ca aceste comisii de la Secretariatul de Stat al Cultelor să ni-i arate pe cei mai merituoşi dintre cei merituoşi – să primească şi o remuneraţie lunară”.

În urma acestei declaraţii am luat legătura cu preşedintele ”Asociaţiei 22 Decembrie” din Giurgiu, Constantin SIMA care ne spunea: Noi nu negociem Legea …Noi am cerut doar respectarea Legii 341/2004, Legea recunoştinţei şi gratitudinii poporului faţă de revoluţionari. Prin această nouă Ordonanţă se încearcă, aşa cum mai spuneam anterior, falsificarea istoriei. În timp ce Revoluţia din decembrie a fost o mişcare de nemulţumire a maselor, la nivelul întregii ţări, legiuitorii vor să o transforme acum într-o simplă revoltă de stradă, izbucnită în câteva oraşe din ţară. Constantin Sima ne-a mai spus că prin această măsură se încearcă separarea eroilor de eroi, separarea oraşelor care au avut victime de oraşele care nu au avut morţi. Legea nu poate fi modificată printr-o Ordonanţă şi sperăm ca parlamentarii să înţeleagă în cele din urmă acest lucru.

Preşedintele Asociaţiei ne mai spunea că ora finală a Revoluţiei a fost ora 12.10, atunci când dictatorul Ceauşescu a plecat cu elicopterul… Întrebat în ce fel se opun revoluţionarii acestei Ordonanţe, preşedintele Constantin Sima ne spunea: Zilnic organizăm proteste şi pichetări ale Guvernului şi ale Prefecturilor din întreaga ţară pentru revenirea la respectarea Legii 341.

El mai spunea că Guvernul declară că nu are suficienţi bani, dar în schimb, la această dată, în ţară sunt peste 270.000 de foşti activişti PCR ce primesc pensii ”nesimţite” de peste 3.000 de lei/lună, fiecare, în timp ce guvernanţii se cramponează de veniturile celor circa 8.000 de revoluţionari din România.

Foştii torţionari primesc, la rândul lor, chiar şi peste 6.000 de lei/lună, mai spunea Preşedintele Asociaţiei 22 Decembrie, precizând că în Cehia cei 100.000 de revoluţionari primesc 1500 euro pe lună, în Germania primesc 1.400 euro/lună, iar în Slovacia indemnizaţia lunară este de peste 1.000 euro, ca şi în celelalte ţări din fostul bloc socialist.

Florian TINCU