Guvernul României folosește fonduri europene pentru a finanța distribuirea de fructe, legume proaspete, lapte şi produse lactate în școli.

0
320

Se pare că vechiul program, cornul și laptele, ce la un moment dat eșuase, va fi resuscitat de la nivelul UE. Astfel Guvernul României  a aprobat continuarea participării țării noastre  la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene. 

În acest context  un număr de 1,9 milioane de preșcolari și elevi vor beneficia de produsele distribuite prin  program, în anul școlar 2023-2024.

De menționat că România beneficiază anual de fonduri UE în valoare de 6.178.236 de euro pentru fructele și legumele destinate școlilor și de 11.303.390 de euro, finanțarea produselor de panificație fiind susținută din bugetul național.

Programul este destinat preşcolarilor din grădiniţele cu program normal de 4 ore şi elevilor din clasele pregătitoare şi din clasele I-VIII, cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani.

Programul vizează deprinderea și fixarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor și prevenirea  unor  afecţiuni de sănătate.

El  reprezintă o oportunitate acordată sectoarelor româneşti de fructe şi legume, de procesare a laptelui şi a produselor de panificaţie, mai ales în contextul punerii accentului pe produsele locale.

Mai trebuie precizat și faptul că săptămâna aceasta Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să majoreze bugetul alocat pentru programul UE de distribuție de fructe, legume, lapte și produse lactate în școli.

Aceste produse  vor  trebui să fie în primul rând neprelucrate, fără adaosuri de zahăr, grăsimi, sare sau îndulcitori, adică să fie  ecologice, având obligativitatea de a fi produse la nivel local, fiind însoțite de indicații privind calitatea.

(Jurnal)