Guvernul Ponta a anunţat în cursul zilelor trecute trecerea la o măsură mult aşteptată şi de oamenii de afaceri giurgiuveni, ca de toţi cei din ţară. Plata TVA la încasare în locul facturării, scutirea de CAS pentru angajatorii de şomeri şi o serie de alte facilităţi pe care agenţii economici speră, cu sufletul la gură, să devină promisiuni  respectate şi păstrate cel puţin 3 ani de acum încolo pentru a avea eficienţă.

Adoptarea şi aplicarea efectivă a unor astfel de măsuri depinde însă de negocierile cu FMI, care vor începe la 31 iulie, după data referendumului suspendării preşedintelui Băsescu, şi se vor încheia în jurul datei de 10 august, când ni se va da un răspuns definitiv în acest sens. Sperăm însă ca minunea de care se vorbeşte să nu dureze doar trei zile. De fapt ce se va întâmpla? Concret, companiile cu cifre de afaceri sub 500.000 de euro (adică peste 92% din totalul lor) nu vor mai fi considerate datoare la fisc în momentul facturării, când erau obligate să plătească TVA, indiferent dacă primiseră banii sau nu de la client, ci doar în momentul încasării. Desigur, această facilitate va fi acordată numai firmelor care derulează plăţi prin sistemul bancar.

O altă măsură de stimulare economică se adresează companiilor care vor angaja şomeri. Mai exact, firmele vor beneficia de scutirea pe un an a plăţii contribuţiilor de asigurări sociale – partea care revine angajatorului – dacă vor încadra în muncă şomeri în vârstă de până la 25 de ani sau de peste 55 de ani.

Printre celelalte măsuri se numără scutirea de penalităţi pentru contribuabilii care îşi plătesc principalul debitului (aşa cu au mai fost acordate în perioada 1 septembrie 2011 – 30 iunie 2012), facilităţi pentru companiile care investesc în cercetare-dezvoltare şi pentru organizaţiile care accesează fonduri europene.

Sunt destui întreprinzători însă care nu mai au încredere în promisiuni, speriaţi de perspective că la anul ar putea veni un alt Guvern care să constate că nu are bani şi, prin urmare, să elimine toate aceste facilităţi normale în celelalte state europene. Reprezentanţii Guvernului spun că măsurile trebuie însoţite musai de o lege specială prin care să ne asigure că aceste facilităţi se vor păstra timp de cel puţin trei ani. De asemenea, această plată a TVA (la încasare în locul facturării) ar trebui să nu se poată face la orice sumă, ci să se plafoneze la valori de 200.000-300.000 de euro /factură. Altfel vor avea de câştigat tot firmele mari în locul celor mici.

Întrebat care este părerea sa despre aceste măsuri, George Cireap, preşedintele filialei Giurgiu a Patronatului Intreprinderilor Mici şi Mijlocii, ne spunea că “orice scădere a taxelor este un ajutor major pentru mediul de afaceri, într-o perioadă de criză şi mai ales într-un an în care cei cu afaceri în agricultură, ca mine, constată că anul 2012 este anul cel mai prost de vreo 20 de ani încoace.” Pe de altă parte, George Cireap crede că o firmă ar trebui să ştie cu cel puţin un an înainte ce taxe trebuie să plătească, nu să afle asta, de pe o zi pe alta.

Sunt şi specialişti care sunt sceptici în legătură cu aplicabilitatea acestor măsuri, pentru că obţinerea lor ar presupune costuri fiscale destul de mari, spun ei. Deşi s-au acordat scutiri la plata penalităţilor, prea puţini contribuabili au avut şi banii necesari pentru principalul datoriei. Şi stimularea angajării de şomeri ar fi o măsură  bună, care ar salva cam 10% din fondul de salarii, dar ea ar trebui să poată fi aplicată fără a se mai pune şi condiţii absurde, greu de respectat.

Jurnal Press