Guvernul a dat ordonanță de urgență pentru desființarea Institutului Revoluției Române

0
192

Propunerea de ordonanță a fost înaintată de secretarul general al Guvernului, Antonel Tanase. Institutul funcționa în subordinea Senatului României.

Institutul Revoluției Române îi are ca președinte pe Ion Iliescu și ca director general pe Gelu Voican Voiculescu. Ambii sunt inculpați pentru „crime împotriva umanității”. „Din cercetări a rezultat că psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenție prin diversiuni și dezinformări și a provocat, după 22 decembrie 1989, un număr de 862 de decese, 2.150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecințe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17 – 22 decembrie 1989 (orele 12,00)”, arată procurorii militari.

Ancheta a stabilit că aceste diversiuni și dezinformări ar fi creat condițiile condamnării și execuției cuplului prezidențial Ceaușescu printr-un proces penal simulat.

„Probatoriul administrat în cauză releva că inculpații Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin aparițiile televizate și emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea și diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceaușescu și ar fi acceptat și asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcții de conducere din MApN, fără a interveni pentru stoparea lor”, mai susțin procurorii.

Potrivit procurorilor militari, gruparea din jurul lui Ion Iliescu a acționat abil și eficient în preluarea puterii politice și militare în decembrie 1989.

(Jurnal)