Echipe mixte formate din comisari ai Gărzii de Mediu, specialişti de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Giurgiu şi Prefectura Giurgiu efectuează, în luna august, controale în toate localităţile din judeţ privind închiderea gropilor de gunoi, ce trebuiau desfiinţate până la 16 iulie 2009. „Conform procedurii de control privind depozitele de deşeuri cu termen de sistare a activităţii la data de 16 iulie 2009, ne aflăm în etapa a doua de verificare în teren şi de întocmire a proceselor verbale de constatare şi impunere a măsurilor imperios necesare”, a declarat luni, pentru AGERPRES, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Giurgiu, Lia Măcelaru.

Ea spune că din verificările efectuate până la această dată a rezultat că din cele 66 de gropi de deşeuri verificate în 15 localităţi ale judeţului doar 33 au fost închise. „În timpul acestor controale am constatat că şi în unele localităţi unde se raportase închiderea gropilor de gunoi au fost descoperite gropi de gunoi care nu au fost închise şi unde nici depozitarea gunoaielor nu a fost sistată.

Mulţi primari se justifică prin faptul că nu au avut timp să concesioneze activitatea de salubritate, dar au avut la dispoziţie trei ani pentru acest lucru”, a precizat Lia Măcelaru.

Ea spune că va da publicităţii numele acestor localităţi la finalul controlului care se va încheia la sfârşitul lunii august, dar a atras atenţia asupra faptului că din luna septembrie aceste date vor ajunge la Comisia Europeană şi va începe aplicarea amenzilor, care sunt de până la 50.000 de lei. În judeţul Giurgiu sunt 199 de gropi de gunoi în cele 54 de localităţi ale judeţului.

AGERPRES pentru Jurnal giurgiuvean