Programul manifestărilor dedicate sărbătoririi ,,Zilelor Municipiului Giurgiu”, care vor dura anul acesta cinci zile, a debutat miercuri, 22 aprilie, la ora 17,00 când a avut loc la Biserica „Sfântul Mucenic Gheorghe”, slujba de Vecernie, susţinută de Episcopul Giurgiului, Prea Sfinţia Sa Ambrozie, în prezenţa a numeroase personalităţi locale şi judeţene, oameni politici, presă locală şi  credincioşi giurgiuveni. Acţiunile prilejuite de această sărbătoare, oferită de Primăria şi Consiliul Local Giurgiu, au continuat, apoi, cu primul spectacol organizat la Ateneul „Nicolae Bălănescu” unde a concertat Orchestra de suflători „Valahia” a Centrului Cultural Local „Ion Vinea”, sub bagheta dirijorului Virgil Peţanca. După aceea, pe scenă au urcat elevii Şcolii de Muzică şi Arte Plastice „Victor Karpis” care au interpretat o serie de arii celebre, pigmentate din plin cu originalitate, zâmbete şi o serie de fâstâceli specifice vârstei (unul dintre “micii pianişti” după ce şi-a susţinut numărul a plecat val-vârtej de pe scenă, teribil de emoţionat, însă ovaţiile spectatorilor şi aplauzele publicului numeros l-au readus în prim plan şi i-au deconspirat faţa îmbujorată!). De asemenea, o figură frumoasă au făcut şi fetele din Corul Colegiului Naţional “Ion

Maiorescu”, cor recompensat în urmă cu o lună cu premiul al doilea la Concursul Naţional de Muzică de la Buzău. Apoi, a  venit şi prima “pauză mare” dintre spectacole. Spectatorii care au plecat mai devreme din sală au pierdut mult. Orchestra de suflători “Valahia” condusă de Virgil Peţanca a făcut senzaţie, detaşându-se interpretarea ireproşabilă a celebrului “Dans al săbiilor”, iar “rock’n’roll-ul” din finalul programului a ridicat, la propriu şi la figurat, publicul în picioare.

Un secol de viaţă – un secol de “artă“

Nu puteam încheia acestă primă relatare din Sala Ateneului «Nicolae Bălănescu» fără a menţiona faptul că, de la spectacol, nu a lipsit venerabilul profesor giurgiuvean Ion Mateescu, Omul care a “prins” ateneul în toate stadiile de evoluţie artistică şi în toate perioadele sale de existenţă arhitecturală.

A doua zi, joi, 23 aprilie, de Ziua oraşului Giurgiu, manifestările cultural artistice au continuat cu Sfinţirea Bisericii

,,Sfânta Maria” situată în curtea Teatrului de Vară.  Aici, procesiunea a fost susţinută de Prea Sfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, fiind urmată de Sfânta Liturghie Arhierească oficiată la Prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe –  Patronul spiritual al oraşului Giurgiu. Manifestările dedicate Zilei Oraşului au continuat, spre seară, cu un inedit spectacol în aer liber susţinut, pe scena amplasată pe esplanada din faţa Primăriei Municipiului, de către Ansamblul profesionist de cântece şi dansuri populare  ,,Doina Dunării” al Centrului Cultural Local «Ion Vinea». După ora 19,00 actorii Teatrului Valah au urcat pe scena Ateneului “Nicolae Bălănescu” unde au prezentat publicului piesa de teatru „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”.

Haiducii şi… focurile

În aceeiaşi seară, de la ora 19,00, actorii Sindicatului „Cortina” au susţinut un spectacol de divertisment  de o rară frumuseţe, intitulat sugestiv „Arleking”. Acest spectacol a fost oferit cu generozitate numeroşilor giurgiuveni de ,,Bere Timişoreana”. În aceiaşi seară, pe esplanada din centrul municipiului, Bere Timişoreana  a prezentat un inedit spectacol în care a evoluat Trupa Haiducii şi interpreta de muzică uşoară Elena Gheorghe, reprezentanta României la Concursul Internaţional «Eurovision», concurs  care se va disputa la finele lunii mai. Ziua de 23 aprilie, s-a încheiat cu un imens foc de artificii.

Cea de a treia zi a sărbătorilor oraşului Giurgiu a debutat vineri, 24 aprilie, cu un Recital instrumental de muzică clasică, la Galeriile de Artă «Silvia Grosu Jelescu», unde au concertat elevii Şcolii de Muzică şi Arte Plastice «Victor Karpis». La ora în care publicaţia noastră se afla în rotativa Tipografiei Cromoman în centrul municipiului Giurgiu, pe esplanada amplasată pe strada Petre Ghelmez, «Bere Timişoreana» oferea cu multă generozitate publicului local un mare spectacol de divertisment.

Distracţia continuă

Giurgiuvenii vor mai avea la dispoziţie pentru distracţie şi zilele de 25 şi 26 aprilie, când vor putea urmări de la ora 9.00 un Show aviatic internaţional la Baza-aerodrom Malu Roşu. Aici vor asita la: acrobaţie aeriană cu motor, salt cu paraşuta din elicopter, evoluţii cu parapanta şi balon cu aer cald, proiecţii video şi la un spectacol de sunet şi lumină.

Tot astăzi, 25 aprilie, de la ora 17.30 va avea loc Slujba de sfinţire a Ateneului «Nicolae Bălănescu»; de la ora 18.15 se va vernisa o Expoziţie de pictură în foaierul de la etajul Ateneului, iar de la ora 19.00 giurgiuveni pot urmări un Spectacol de gală unde va concerta Orchestra Simfonică a Filarmonicii oraşului Ruse. Seara se va încheia cu un nou spectacol oferit de «Bere Timişoreana» şi cu un grandios foc de artificii. Ultima zi de distracţie va fi duminică, 26 aprilie, tot la Baza-aerodrom Malu Roşu: acrobaţie aeriană cu motor, salt cu paraşuta din elicopter, paraşutism extrem, acrobaţie cu motoparapanta, concurs de autocros şi motociclism enduro. Aşadar, amatorii de senzaţii tari vor avea ce vedea şi anul acesta şi sperăm că vor regreta faptul că Zilele Oraşului Giurgiu au durat doar cinci zile!. 

Cristiana Macarie şi Bogdan Vladu