Mulţi administratori de bloc sunt angrenaţi politic şi din acest motiv nici nu i-au informat pe locatari despre iniţiativa Primăriei privind anveloparea şi izolarea blocurilor, concluziona recent Nicolae Barbu. Ca să nu zică lumea că a făcut Barbu lucruri bune, mai bine nu spunem la nimeni! Altfel nu-mi explic dezinteresul giurgiuvenilor, şi de aceea doresc să le mai spun încă o dată că Proiectul este făcut de Primăria Giurgiu, şi este susţinut financiar astfel: 60% de stat şi 40% de Primărie. Pentru a intra un bloc în acest proiect este nevoie ca jumătate plus unu din numărul total al apartamentelor să se înscrie pe listă. Cineva din acel bloc, nu neapărat administratorul, vine cu lista respectivă la Direcţia Servicii Publice şi completează un formular prin care blocul intră apoi în baza de date şi de aşteptare a Primăriei. Pe baza acestor documente, vor intra pe rând în baza de date toate blocurile din oraş.

După ce Primăria va face investiţia, banii îi recuperează treptat în funcţie de venitul mediu/membru de familie/bloc. Oamenii vor plăti între 10, 20 şi 30% din banii investiţi de Primărie în cazul în care venitul mediu este cuprins între 100, 200 şi 500 de euro. Personal cred că majoritatea cetăţenilor vor plăti între 10 şi 20% în timp de 3 până la 6 ani, în funcţie de venitul fiecăriei familii. Prin acest proiect Primăria face o anvelopare a subsolurilor, izolarea acoperişului, faţadele, uşile, ferestrele etc, dar şi un audit pentru obţinerea Certificatului energetic al fiecărui apartament. Acum, conform legii nu se mai poate înstrăina sau dona un apartament fără acest certificat, care costă 200 de euro. În urma acestor investiţii, toate blocurile din Giurgiu vor avea la final Certificate energetice Clasa A şi Clasa B. Nicolae Barbu mai precizat şi faptul că cetăţenii care şi-au făcut deja izolarea exterioară şi care n-au Certificat energetic vor plăti între 10 şi 20%, scăzându-li-se valoarea investită, din cea ieşită din proiect.

La suma obţinută se va adăuga cota parte de 10% pentru anveloparea subsolurilor şi izolarea acoperişului. Primul proiect pe această iniţiativă va fi depus pentru Cartierul Policlinicii, urmând ca apoi să mai fie depus încă unul pentru alte 600 de apartamente, vizând blocurile care depun solicitări.

Heliade CĂLIN