În condiţiile în care criza prin care trece România se acutizează de la o zi la alta, iar bugetul de stat este secătuit, singura speranţă a autorităţilor locale rămân fondurile strânse la bugetul local. Şi, cum aceste fonduri provin din taxe şi impozite, ne-am adresat directorului Direcţiei de Taxe şi Impozite Giurgiu, Vasile Stan, pentru a afla care este situaţia. ”Aş putea spune că, după primele 4 luni ale acestui an, stăm destul de bine; în general, oamenii plătesc dările către bugetul local, astfel că, la sfârşitul lunii aprilie aveam un procent de încasări de 43% din totalul veniturilor de încasat, un procent destul de bun, dat fiind faptul că impozitele se încasează semestrial, cu termene la 31 martie şi 30 septembrie. În general, societăţile comerciale îşi respectă obligaţiile de plată, unele plătind integral impozitele şi taxele pe un an, pentru a beneficia de reducerea de 10%, altele programân-du-şi plăţile pentru două semestre.

Aici, avem, însă o problemă: conform previziunilor noastre, până la sfârşitul acestui an am fi avut de încasat 22 de milioane de lei de la societăţi comerciale; din păcate, însă, există societăţi comerciale – mai mari sau mai mici – care au intrat în imposibilitate de plată sau în insolvenţă, iar banii datoraţi de aceste societăţi – circa 15 milioane de lei – nu mai pot fi recuperaţi. Printre societăţile aflate în această situaţie se numără Parcul Rezidenţial Dunărea, IDIT, dar şi SCUT Giurgiu.

Aşadar, am mai avea de încasat doar aproximativ 7 milioane de lei şi sunt convins că aceşti bani vor intra în bugetul local. Şi, pentru că vorbim despre societăţi, aş vrea să menţionez un lucru: Direcţia de Impozite şi Taxe nu face legea, ci doar o aplică; după cum se ştie, Codul Fiscal ne obligă ca, la termenul de depăşire a plăţii, să trecem la acţiunile legale: somaţie, titlu executor şi, în final, executarea silită. Noi suntem destul de înţelegători cu societăţile comerciale şi încercăm să găsim căi de mijloc, însă şi ei ar trebui să fie, la rândul lor, conştienţi de faptul că au obligaţia de a plăti taxele şi impozitele locale…” În ceea ce priveşte persoanele fizice, pensionarii giurgiuveni se menţin, şi, în acest an, în ”topul” celor mai buni platnici la taxele locale. Ca în fiecare an, o bună parte a acestora şi-au plătit integral impozitele pe anul 2010 încă din primele două luni ale anului, beneficiind, astfel, de bonificaţia de 10%.

În schimb, inspectorii Direcţiei au mari probleme în ceea ce priveşte încasarea amenzilor. ”În ultima perioadă, ne confruntăm cu o adevărată avalanşă de amenzi RATB. Foarte mulţi giurgiuveni – în marea lor majoritate, tineri – circulă fără billet pe mijloacele de transport în comun din Capitală, sunt prinşi şi amendaţi. Astfel, doar în primele patru luni ale acestui an, pe adresa noastră au sosit 563 de procese verbale de contravenţie emise de RATB, suma totală a amenzilor ridicându-se la 55 de mii de lei. Sigur, am demarat acţiunui de depistare a acestor contavenienţi; majoritatea lor sunt, însă, tineri, aşa că am început să blocăm conturile părinţilor sau să facem popriri pe salariile acestora (cu acceptul lor), pentru a reuşi recuperarea acestor amenzi”, spune directorul DIT Giurgiu, Vasile Stan.

Acesta ne-a mai declarat că dacă la nivelul societăţilor comerciale, nu se poate pune problema existenţei unor datornici care ar putea plăti, dar nu o fac din rea-voinţă, în ceea ce priveşte persoanele fizice există astfel de situaţii. Astfel, în statisticile DIT există un giurgiuvean care are de plată o amendă de 100.000 de lei (pentru evaziune fiscală), dar nu a plătit-o. În acest caz, persoana în cauză a fost depistată, s-a constatat că are proprietăţi şi s-au demarat procedurile de executare silită.

Probleme sunt şi cu giurgiuvenii care deţin case impozante sau alte bunuri, însă nu vin să-şi plătească datoriile la bugetul local. În toate cazurile de acest gen, însă, se demarează procedurile legale, ajungându-se până la executarea silită a datornicilor.

”În general, se poate spune că giurgiuvenii – şi mă refer aici la persoanele fizice – sunt buni-platnici, dat fiind faptul că anul trecut încasările de la persoane fizice au atins un procent de 88%, procent apreciat ca unul bun şi la nivel naţional. Cred că un rol hotărâtor în atingerea acestor procente îl au şi inspectorii noştri, care sunt repartizaţi pe sectoare ale oraşului şi ţin permanent legătura cu contribuabilii”, a mai declarat directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe, Vasile Stan.

Cristina MOISE