Jurnal Giurgiuvean

Giurgiuvenii au ales omul venit  providențial din cer!

Pentru mulți dintre giurgiuveni rezultatul alegerilor din 27 septembrie a fost o surpriză, nu datorită victoriei PNL, ci prin diferența considerabilă a procentelor obținute de către principalii contracandidați.

Făcând o analiză la rece a rezultatelor obținute duminică, observăm că giurgiuvenii au sancționat  drastic PSD-ul datorită căruia eram considerați un oraș ”roșu”. Deși cu puțin timp înainte de alegeri, primarul Nicolae Barbu a făcut un pas în spate, ieșind dintr-un algoritm toxic pentru el, regrupându-se însă într-un partid ce din păcate este tot de sorginte social-democrată (Pro România), condus de un președinte, Victor Ponta, ce a semănat extrem de multă ostilitate în rândul electoratului încă de pe vremea pe când era plimbat  cu barca, de droaia de servanți, alături de Liviu Dragnea. Sunt voci care spun că poate rezultatul votului nu ar fi fost atât de slab dacă s-ar fi declarat independent…

Surpriza a constituit-o și faptul că Marian Măroiu, plecat la rândul său din PNL, pe ultima sută de metri, pentru a deveni candidatul PSD la funcția de primar a obținut chiar mai multe voturi decât primarul în funcție.

În ciuda calculelor hârtiei, care îl dădeau câștigător pe Nicolae Barbu, măcar prin prisma perspectivei că va fi votat de  majoritatea angajaților societăților subordonate Primăriei, temători (ca pe timpul lui Lucian Iliescu, ce își făcuse din salariați o masă de vot) că și-ar putea pierde locurile de muncă, iată că pe fondul prezenței masive a cetățenilor la vot, primarul în exercițiu s-a clasat abia al treilea în preferința alegătorilor.   

Cu siguranță, la votul de duminică, cetățenii au amendat și faptul că o serie de proiecte mult așteptate au fost ori prea mult întârziate, ori s-a renunțat prea ușor la ele. Deși Nicolae Barbu a justificat în nenumărate rânduri eșecul dezvoltării Municipiului prin relația sa încordată cu liderii PSD Giurgiu, recte tandemul Nicolae Bădălău – Marian Mina, ce i-ar fi redus substanțial bugetul alocat investițiilor.

Din comentariile apărute în mediul on line am dedus că lui Nicolae Barbu i s-a reproșat, încă de la primul mandat, cooptarea în stafful său din administrație, a unor persoane dezavuate de către electorat.

Referindu-ne la învingător, am spune că victoria lui Adrian Anghelescu se datorează lui personal cât și dorinței giurgiuvenilor (de fapt a tuturor românilor) de primenire a clasei politice cu tineri competitivi și respectiv cu persoane ce nu au fost niciodată subiect de scandal în  presă. Primarul Anghelescu a excelat printr-o campanie onestă, fără atacuri la persoană, în ciuda puhoiului de ofense și acuzații de tot felul,  postate de pe site-uri și promovate de blogerii aserviți adversarilor politici. O campanie deloc sofisticată, bazată pe sintagma  ”Ecce homo”, pervertită în domesticul  ”Ăsta sunt eu”.

Prezența unui tânăr ”venit din cer”, clocotind de dorința de a se întoarce în orașul copilăriei sale, pentru a schimba destinul acestuia, a constituit o provocare și pentru publicul giurgiuvean care probabil a văzut în Adrian Anghelescu un personaj providențial, ba chiar un fel de mântuire a lor de păcatul lipsei de imaginație în ceea ce privește votul oferit, de la un mandat la altul, celor ce au ocupat  până acum această funcție de decizie.  

Pentru Adrian Anghelescu victoria în alegeri înseamnă o responsabilitate uriașă mai ales prin faptul că giurgiuvenii îi vor reproșa, de fiecare dată greșelile, de-a lungul mandatului său,  comparându-i prestația cu cea a predecesorului său. Prima sa obligație va fi aceea de a finaliza proiectele începute în Municipiu, și nicidecum a le abandona, așa cum mulți obișnuiesc după învestirea într-o funcție de decizie, considerând  greșite toate proiectele predecesorului…La fel de important va fi să nu cedeze presiunilor de înlocuire a unor funcționari publici cu alții decât după o temeinică analiză. Disponibilizarea, la grămadă, a personalului unor societăți subordonate Primăriei, așa cum s-a vehiculat în perioada campaniei electorale, nu pare cea mai  indicată măsură de salvare a sustenabilității acestei instituții cheie pentru Municipiu. Trebuie păstrat ce este valoros și eliminat ce este putred și ineficient, evident referindu-mă strict la capitalul uman…

Din fericire pentru noul primar întreaga conducere a Consiliului județean Giurgiu, în frunte cu Dumitru Beianu, îi va oferi tânărului primar tot sprijinul, sperând că pentru luarea unor decizii majore în aprobarea și demararea unor proiecte nu va mai fi loc de orgolii și de ambiții personale.

În ceea ce privește votul în teritoriu, liberalii au obținut 33 din 54 de funcții de primari, adică 60%, după ce mare parte dintre aceștia își dăduseră demisia din PSD, cu puțin timp înainte de alegeri, înscriindu-se în PNL, ca o replică la controversata Ordonanță 55 prin care primarii se  văzuseră nevoiți să migreze, ”in corpore”, în rândul Partidului Social Democrat.  

Este de văzut acum în ce mod se vor regrupa membrii PSD după înfrângerea suferită, dar mai ales cum vor gestiona liberalii această victorie, ”en fanfare”, ținând cont că oportuniștii și profitorii de profesie deja roiesc, ca muștele, dornici de a ocupa fotolii din care să taie, pe termen determinat, frunză la câini.  

Una peste alta, de lăudat este faptul că giurgiuvenii au dovedit spirit civic, clasându-se pe primul loc în țară, la prezența la vot, reușind pentru prima dată în ultimii 30 de ani să scape de jenanta postură de a fi considerați permanent un județ roșu.

Cei votați astăzi vor trebui să demonstreze că sunt în stare să pună capăt sintagmei  ”Pleacă ai voștri, vin ai noștri, / Noi rămânem tot ca proștii…”, și că, așa cum au promis în campanie, vor avea ca priorități dezvoltarea Municipiului și bunăstarea comunității. ( Așa să ne ajute Dumnezeu!)

Reîntorcându-ne la protagonistul acestor alegeri, Adrian Anghelescu, am putea spune că giurgiuvenii au ales de data aceasta, un om venit, providențial, din cer!

 (Florian Tincu)

Exit mobile version