Dintr-un comunicat DIICOT aflăm că  în perioada noiembrie 2012 – ianuarie 2013, după mai multe  acţiuni întreprinse de SRI – DIICOT şi IGPF ,  s-a reuşit destructurarea unei reţele de migraţie ilegală în conexiune cu terorismul, coordonată de cetăţeni de origine egipteană, în care au fost amestecaţi şi cetăţeni giurgiuveni.

Migranţii soseau în ţara noastră pe ruta aeriană Egipt – Turcia – România (în baza unor vize turistice pentru Cipru cu tranzit în România) şi erau cazaţi în locaţii aparţinând membrilor reţelei din Bucureşti şi Giurgiu.  Migranţii erau apoi preluaţi de călăuze, cetăţeni români, şi scoşi ilegal de pe teritoriul ţării noastre cu documente de călătorie italieneşti falsificate. Destinaţia migranţilor erau ţări din vestul Europei, în special Italia, iar suma plătită către membrii reţelei se ridica la câteva mii de euro de persoană.

Filiera de migraţie ilegală a fost utilizată şi de persoane cu conexiuni în cadrul unor grupări extremist – teroriste din Orientul Mijlociu, care au derulat o serie de activităţi suspecte pe teritoriul României şi, de asemenea, testată pentru a putea fi utilizată în vederea accederii în UE.

După ce în data de 14.12.2012, respectiv 19.12.2012, au fost reţinuţi în vederea returnării în ţara natală a 6 migranţi de origine egipteană racolaţi de reţeaua în cauză, în data de 11 ianuarie 2013, procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale şi arestarea preventivă (pentru 29 de zile) a 4 membri ai reţelei, respectiv un cetăţean egiptean, doi cetăţeni români şi un cetăţean sudanez pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi şi constituirea unui grup infracţional organizat. (Jurnal Press)