Mai multe documente de evidență contabilă și înscrisuri privind acte de comerț cu piei de animale au fost ridicate de polițiști, în urma perchezițiilor efectuate, Joi, 15 ianuarie,  dimineață, la sedii de firme și la locuințele unor persoane , din județul Giurgiu ,  bănuite de evaziune fiscală . Un număr de 17 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, în vederea continuării cercetărilor.

La data de 15 ianuarie , 150 de polițiști au efectuat 40 de percheziții pe raza  municipiului București și a nouă județe, printre care  și Giurgiu. Eele s-au desfășurat  la sediile mai multor firme și la locuințele unor persoane bănuite de evaziune fiscală. În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe documente de evidență contabilă și înscrisuri privind acte de comerț cu piei de animale.

De asemenea, 17 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, pentru audiere. Astfel, în dosarul instrumentat de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Buzău sunt cercetați doi bărbați, în vârstă de 35, respectiv 59 de ani, administratori ai două societăți din județele Buzău și Galați, cu obiect principal de activitate comercializarea de piei de animale.

Aceștia sunt bănuiți că, în perioada februarie — septembrie 2013, prin intermediul firmei din județul Buzău, ar fi obținut 622.882 de lei, rambursări ilegale de T.V.A., în baza unor documente depuse la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Buzău, reprezentând achiziții fictive de marfă de la alte societăți care nu au ca obiect de activitate comerțul cu piei de animale. Totodată, sunt cercetate alte 23 de persoane, administratori de societăți comerciale cu sedii în județele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Neamț, Vrancea, Dâmbovița, Prahova, Argeș și municipiul București. În urma verificărilor, a rezultat că acele societăți nu pot justifica proveniența pieilor pe care le-ar fi livrat scriptic, administratorii lor fiind bănuiți că ar fi întocmit, la rândul lor, documente fictive de aprovizionare de la firme cu comportament tip fantomă, radiate sau cu alte obiecte de activitate.

Tot în sarcina societății din județul Buzău a fost stabilit, prin rapoarte de inspecție fiscală, un prejudiciu de 1.779.237 de lei, reprezentând T.V.A. aferentă perioadei octombrie 2013 — mai 2014, pentru care nu ar fi fost acordat dreptul de deducere, ca urmare a suspiciunii derulării unor operațiuni fictive, în scopul diminuării obligațiilor de plată la bugetul de stat și/sau al unor rambursări ilegale de T.V.A.  Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de peste 2.300.000 de lei!

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău continuă cercetările, sub supravegherea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.  Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al ofițerilor DIPI. (Jurnal)