Dintr-un comunicat de presă al IGPR , aflăm că polițiștii Direcției de Poliție Transporturi au desfășurat luni dimineață (14 iulie), 10 percheziții în Giurgiu, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări față de 7 persoane, bănuite de evaziune fiscală cu produse importate din Turcia.

Luni 14 iulie, în baza mandatelor emise de Tribunalul Giurgiu, polițiști din cadrul structurilor de poliție transporturi din Giurgiu, Ilfov și Ialomița, sub coordonarea Direcției de Poliție Transporturi — I.G.P.R., cu sprijinul S.I.A.S. — I.G.P.R., au efectuat 17 percheziții la 6 persoane juridice și 11 persoane fizice (10 în județul Giurgiu, una în municipiul București, cinci în județul Ilfov și una în județul Ialomița). La activități participă și luptători din cadrul Serviciilor pentru Acțiuni Speciale din cele trei județe.

Din cercetări a reieșit că, în perioada iulie 2013 — iulie 2014, un număr de 7 persoane (români  și turci) ar fi înființat, pe teritoriul României, mai multe societăți comerciale, prin intermediul unor persoane interpuse. Firmele ar fi avut drept scop acumularea de datorii către bugetul consolidat al statului și nedeclararea sau declararea fictivă a operațiunilor comerciale realizate.

În fapt, marfa – de la produse alimentare la produse de uz casnic – importată de regulă din Turcia, ar fi fost introdusă în țară, prin intermediul unei societăți comerciale, de regulă, cu autocamioanele unei firme de transport turcești. Prejudiciul estimat se ridică la 700.000 de euro. Activitatea infracțională ar fi fost sprijinită de comisionari vamali și de unii funcționari, bănuiți că ar fi modificat documente de proveniență a mărfii, precum și buletine de analiză în cazul produselor alimentare, cu ajutorul unei persoane din cadrul unei direcției sanitar-veterinare, pentru aplicarea unei TVA diminuată.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I. Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută și pedepsită de Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

(Jurnal)

 

 

 

1 COMENTARIU