Muzică de fanfară, plimbări cu vaporaşul, jocuri marinăreşti sau demonstraţii de arte marţiale – aşa au sărbătorit miercuri giurgiuvenii Ziua Marinei.  Evenimentul a debutat în jurul orei 9.00, în Port, unde giurgiuvenii au asistat la programul special pregătit pentru această ocazie.  Evenimentul din port a debutat cu intonarea imnului de stat al României şi evocarea semnificaţiei zilei de 15 august după care un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire a celor care şi-au pierdut viaţa în apă. A urmat aruncarea în apă a ancorei de flori sfinţite, apoi o demonstraţie de arte marţiale oferită de cluburile Acvila şi Nova Force. Ca în fiecare an, la eveniment şi-a făcut apariţia zeul Neptun, patronul apelor. Însoţit de nimfe şi de nelipsitul trident, Neptun a declarat deschise jocurile marinăreşti, nu înainte de a ţine o scurtă cuvântare giurgiuvenilor. Jocurile marinăreşti au făcut deliciul publicului şi în acest an, manifestările din port încheindu-se nu cu parada ambarcaţiunilor ci cu tradiţionala plimbare gratuită cu vaporaşul. Directorul Centrului Cultural Ion Vinea, Virgil Peţanca, s-a arătat mulţumit de faptul că ziua a fost una însorită, iar giurgiuvenii au fost prezenţi la eveniment. Acesta a declarat că împreună cu autorităţile locale a decis ca tradiţia să meargă mai departe chiar dacă în Giurgiu nu mai există marinari şi nici ambarcaţiuni care să ţină celebrele parade de altădată. Delicliul spectatorilor din Port a fost, însă, partea cu jocurile marinăreşti. Şi, pentru că în Giurgiu nu mai există marinari activi, concurenţii au provenit din rândul practicanţilor de arte marţiale. Pe lângă demonstraţiile de forţă şi îndemânare, tinerii sportivi au dovedit că pot face faţă cu brio şi la întrecerile specifice marinarilor. Fie că s-au întrecut în cursa de viteză introduşi cu picioarele în saci, în trasul frânghiei, echilibru pe o bârnă suspendată alunecoasă pentru prinderea unui purcel de lapte sau înot pentru capturarea unor raţe, tinerii au smuls ropote de aplauze sutelor de giurgiuveni prezenţi la eveniment.

Cursa în saci a fost doar încălzirea în timp ce trasul frânghiei a fost jucat de două ori la solicitarea echipei învinse. Adevăratele probe de foc au fost capturarea purcelului aflat

într-o plasă legată la capătul unei bârne suspendate unsă cu vaselină şi prinderea a cinci raţe eliberate pe Dunăre. Alexandru Şotrocan, de la Acvila Giurgiu, multiplu campion la arte marţiale a fost cel care a atins primul purcelul, în timp ce Ştefan Anculescu, de la acelaşi club, a prins una dintre cele cinci raţe eliberate pe Dunăre. Păsările au fost cele care au dat cele mai mari bătăi de cap concurenţilor, patru dintre ele reuşind să scape de urmăritori. Una peste alta, jocurile marinăreşti au fost, fără îndoială, punctul de atracţie al manifestărilor organizate de Ziua Marinei la Giurgiu. Ziua a continuat cu o serie de concerte organizate, de la ora 19, pe strada pietonală Mircea cel Bătrân.

C. MOISE