Scriam nu de mult despre faptul că procurorii DIICOT au destructurat o reţea întreagă de evazionişti care lucrau sub protecţia câtorva din salariaţii Gărzii Financiare Giurgiu. Omul cu poziţia cea mai înaltă din ANAF, care oferea protecţie grupului, era însăşi directorul general adjunct al instituţiei, Nicuşor Drăgan. Printre cei amestecaţi în acest caz de evaziune se mai şi afla directorul de achiziţii din cadrul ANAF, Dan Stroe, acuzat de procurorii DIICOT că sprijinea reţeaua de evazionişti în care erau implicaţi clanul Butoane şi rudele senatorului giurgiuvean, Măgureanu.

Reţeaua protejată de cei doi şefi din ANAF a dat gaură de  aproape 40 de milioane de euro statului român, prin evaziune fiscală. În luna iulie, după ce conducerea ANAF a fost schimbată, Garda Financiară a înaintat procurorilor un număr de 14 sesizări penale cu privire la această reţea, descoperind că prejudiciul provocat de ea şi  protejată de membri din fosta conducere a ANAF se ridică la aproape 40 de milioane de euro (179.424.771 lei)! Din această sumă, peste 25 de milioane de euro (113.791.248 de lei) au provenit din neplata de TVA, iar restul de 15 milioane de euro (65.633.523 de lei) au provenit din neplata impozitului pe profit. Reţeaua era formată din 25 de societăţi comerciale, grupate în furnizori, firme beneficiare şi firme intermediare. Un număr de 21 de societăţi din reţea au funcţionat ca furnizori de marfă. Acestea nu plăteau TVA, nu recunoşteau tranzacţiile, nu depuneau declaraţii fiscale, nu justificau provenienţa mărfurilor, erau declarate inactive sau nu funcţionau la sediul declarat.

Şaisprezece dintre firmele respective au funcţionat de asemenea ca intermediari de marfă şi aveau un “comportament fiscal normal, în sensul că lăsau aparenţa unei activităţi comerciale reale. În schimb înregistrau achiziţii nereale de la furnizori care nu au recunoscut tranzacţiile respective şi efectuau mai departe vânzări nereale, către alte firme. Un număr de 9 societăţi comerciale dintre cele 35 au funcţionat ca beneficiari ai mărfii. Acestea înregistrau achiziţii de la restul firmelor, marcau TVA deductibil şi cheltuieli deductibile, folosind ca justificare tranzacţii comerciale nereale. Grupul de criminalitate organizată, cu legături transfrontaliere, care a acţionat din 2009, este format din Sorin Stuparu, Sorin Găzdac (ginerele senatorului giurgiuvean, PSD, Cezar Măgureanu), Valentin Andrei Găzdac (fratele lui Sorin Găzdac), Raluca Găzdac (fiica senatorului Cezar Măgureanu şi soţia lui Sorin Găzdac), alţi doi giurgiuveni -Ştefan Drugă şi Marius Cune – Nicole Saikaly (om de afaceri libanez, fostul iubit al Ginei Pistol), Daniel Niţu, Cristian Sava, Tudor Constantin, Neculai Marataş, Mircea Rădină, Liviu Popovici şi alţi opt cetăţeni bulgari.  Viorel Bulearcă – om de afaceri din Piteşti, patron al firmelor “Bunbusinesselite BBE SRL” şi “Stefaris Tabachi SRL” – este la rândul său  acuzat  că a pus la dispoziţia evazioniştilor  cele două firme ale sale, „care au fost utilizate în activităţi de comerţ evazionist cu mărfuri de larg consum (zahăr, orez, oţet, ulei de floarea soarelui), cu circuite comerciale frauduloase complexe, vizând sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale prin declararea de achiziţii şi livrări intracomunitare fictive, iniţiate şi operaţionalizate de “SC Novicio Food & Beverage SRL” , atât în relaţie cu palierul acţional coordonat de Stuparu Sorin, cât şi cu cel coordonat de giurgiuveanul Găzdaru Sorin Adrian, ambele circumscrise intereselor financiare ale grupului de firme Lemarco.

Ultimele ştiri despre acest caz ne-au parvenit în urmă cu o săptămână când s-a decis “prelungirea duratei arestării preventive dispuse în cursul urmăririi penale (art. 156 şi următoarele). În baza disp. art.155 şi urm. C.pr.pen.  s-a  dispus prelungirea duratei măsurii arestării preventive a inculpaţilor: Sava Cristian Valeriu, Năipeanu Elena Mădălina, Păcală Nadia, Găzdac Valentin Andrei, Niţu Daniel, Găzdac Sorin Adrian, Bordei Marian, Moise Bogdan, Anton Svetlana, Rus Valentin, Constantin Tudor, Petre Vasile, Ivănuş Florin, Cazan Viorel, Drăgan Nicuşor, Marataş Neculai, Vintilă Stelian, Rădină Mircea, Fertu Ştefan Gabi, Cune Marius Sorin, Galavotti Luca, Cilibeanu Emil Marius, Silinescu Bogdan Florin, Stuparu Sorin şi Ivanov Ivan, pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 23.09.2012 până la data de 22.10.2012 inclusiv şi respinge ca neîntemeiate cererile formulate în cauză de revocare sau de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea sau măsura obligării de a nu părăsi ţara. În baza art.192 al.3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare pentru procuror şi de la comunicare pentru inculpaţi.” Decizia a fost  pronunţată în şedinţa publică din data de 17 septembrie, ora 13.00.

După ce lucrările la construcţia noii case a fratelui numitului Grecu Octavian, zis Butoane, au stagnat pentru o perioadă, imediat ce liderul clanului interlop a fost arestat în cazul de evaziune prezentat în rândurile de mai sus, se pare că lucrurile s-au mai  liniştit, iar construcţia a început să ia contur (vezi foto de mai sus), undeva în cartierul Cărămidari Vechi cunoscut şi sub numele de cartierul Căcănari. Impozanta vilă a unuia din fiii  lui Grecu Octavian urmează să recompenseze probabil  traumele suferite de rudele apropiate ale “celebrului”  interlop local, dovedind giurgiuvenilor că viaţa merge înainte.

Jurnal Press