Imagine1Vineri 11 octombrie, cu începere de la ora 10:30, în sala ,, Ateneului Ioan Bălănescu ‘’din Giurgiu avut loc a treia ediţie a Conferinţei Internationale ,,Strategia pentru Regiunea Dunării – prezent şi viitor” , desfășurată în cadrul unei teme mai largi : ”Politici de dezvoltare socială, academică şi a mediului de afaceri ”, organizată de Fundaţia ,, Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă”, în colaborare cu Primăria Giurgiu şi Consiliul Judeţean Giurgiu.

În deschiderea conferinţei președintele Consiliului județean Giurgiu, Vasile Mustăţea, a subliniat că această Conferinţă internaţională vizând Stategia Dunării, este un excelent prilej pentru programele naţionale de cooperare pentru a-și pune în aplicare noi idei cât şi oportunităţile acestei zone, asigurându-i pe cei prezenți că instituția pe care o conduce, Consiliul Judeţean Giurgiu, va fi un partener serios în cadrul strategiei Dunării .
Primarul municipiului, Nicolae Barbu rememora momentul demarării acestui program, spunând: ”În urmă cu 3 – 4 ani lua naştere acest concept al Strategiei Dunării inspirat dintr-un alt concept , cel al Stategiei Mării Baltice. După o perioadă de căutări , iată că , în sfârșit, am găsit metodele şi măsurile cele mai eficiente , acţiunile de până acum făcându-ne să afirmăm că suntem pregătiţi ca pentru exerciţiul financiar 2014-2020 să venim cu idei noi , cu proiecte benefice pe această Strategie a comunităţilor noastre. Primarul Barbu a menționat totodată că Primăria municipiului Giurgiu are o foarte bună relaţie de cooperare transfrontalieră cu orașul Russe , precizând faptul că fluviul Dunărea uneşte de fapt cele două orașe, nu le desparte , de aici plecând ideea finalizării unui Ergo Master Plan al Euroregiunii Russe-Giurgiu, la care cele două orașe lucrează împreună, pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare economică şi socială.
Senatorul Nicolae Badălau, președintele PSD Giurgiu, spunea că acest proiect este cu siguranţă unul viabil , ținând cont de implicarea preşedintelui Ion Iliescu, un profesionist în acest domeniu, implicarea acestuia dăndu-i garanția că vom reuşi să beneficiem de programe europene, pentru bunăstarea giurgiuvenilor.
Florian Nicolae, deputat de Giurgiu, spunea la rândul său că este o mare onoare pentru noi, ca Giurgiu să fie gazdă a numeroase evenimente de susţinere a proiectelor de dezvoltare a Regiunii Dunării. Giurgiu are un potenţial energetic insuficient exploatat ,bazinul dunărean contribuind la deschiderea Uniunii Europene către est, atragerea de fonduri financiare către regiunea nostră contribuind la reducerea decalajelor economice şi sociale…” – preciza deputatul giurgiuvean.
La finalul conferinței, Ion Iliescu a oferit atât participanților cât și cetățenilor veniți să dea mâna cu el, autografe, pe cele două cărți lansate cu acest prilej, la Giurgiu: ,, Fragmente de viaţă şi istorie trăită ‘’ și ,, Om şi lider’’. Totodată, a fost vernisată şi expoziţia sculptorului Doru Drăguşicu , având ca temă ,,Diplomaţia prin artă ‘’, dedicată anului Constantin Brâncuşi.
Roxana MARDARE