DSCF2175De joi, 29 ianuarie 2015, Municipiul Giurgiu a devenit mai „pricopsit” cu patru Cetăţeni de Onoare: Cristian Marciu, Nicolae Mărculescu (post mortem), Remus Tunaru şi Lucian Iliescu. Consilierii locali întruniţi în şedinţă ordinară au aprobat Proiectele de Hotărâri de Consiliu Local iniţiate de primarul Nicolae Barbu privind conferirea ”Titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Giurgiu”, cu 16 voturi pentru şi cinci abţineri (Florian Velicu, Victor Pîrlea, Liliana Truică, Viorel Bălănean şi George Ciobanu) pentru toţi cei patru foşti primari ai oraşului în perioada scursă după Revoluţia din Decembrie 1989 şi până în 2012. Cristian Marciu a fost primar 5 luni (!?) între 22.12.1989 şi până în luna mai 1990; Nicolae Mărculescu (între timp decedat) între 1990 şi 1992, Remus Tunaru între 1992 şi 1996 şi Lucian Iliescu între anii 1996 şi 2012.

Printre altele în intervenţia sa ca şi în expunerea de motive actualul primar Nicolae Barbu a precizat ”Am considerat că indiferent de perioada cât au administrat oraşul fiecare dintre ei s-au implicat în dezvoltarea municipiului. Eu nu implic în activitatea mea politica, aşa am spus când am candidat ca independent şi aşa fac şi azi când sunt membru al PSD, administraţia cu politicul. Tot ce am făcut până acum nu a avut niciodată la bază un criteriul politic… Am considerat că s-au împlinit 25 de ani de la revoluţie, perioadă traversată de multe frământări şi că este normal să facem un gest de omenie. Am trăit cu toţii o perioadă extrem de dificilă… cu un mare vid legislativ … nu era deloc uşor să fii primar în acele vremuri comparativ cu actualele zile. Şi din aceste motive consider că toţi cei care au administrat Primăria Giurgiu până acum au un merit deosebit. Fiecare dintre ei a făcut ceva pentru municipiu, cât a fost la conducerea lui…. În concluzie fiecare din cei 4 foşti primari au contribuit la dezvoltarea municipiului. Ei la timpul lor au fost aleşi de cetăţenii oraşului, iar ceea ce facem noi azi este un gest de normalitate. Partea care priveşte politica acordării acestor titluri poate fi analizată la partidele din care proveniţi, dar atenţie noi aici facem doar administraţie şi atât! Fiecare din noi greşeşte în viaţă, dar nu este normal să ne aducem aminte doar de greşelile oamenilor ci, trebuie să vedem şi lucrurile bune făcute. Nu trebuie să realizăm acest lucru doar atunci când un om numai este printre noi! – ci să realizăm acest lucru şi când el este în viaţă….

Din punctul meu de vedere, a conchis Nicolae Barbu, acordarea acestui titlu onorific este un gest de recunoştinţă. Este un titlu pur simbolic, iar deţinătorul lui nu beneficiază de nici un fel de ajutor, scutire de taxe şi nici cel puţin de un loc de veci gratuit!

N.R. La ceremonia de înmânare a acestor titluri a participat doar Cristian Marciu şi Remus Tunaru. Titlul acordat post mortem lui Nicolae Mărculescu a fost primit de un membru al familiei sale, iar … ATENŢIE, din motive necunoscute, a lipsit tocmai Lucian Iliescu, cel care a condus timp de 16 ani consecutiv municipiul Giurgiu!

Heliade CĂLIN

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.