predare-primire_rotary_080Noul preşedinte al ROTARY Club Danubius Giurgiu este Florin Barac, directorul Agenţiei „Groupama”, fostul „Asiban”. Odată cu intrarea în noul an rotarian, la 1 iulie, mandatul de preşedinte a fost încredinţat lui Florin Barac din mâna predecesoarei sale, Liliana Ciobanu, patroana firmei Panesim. Sub deviza lansată, pentru anul rotaryan 2010, de către Ray Klinginsmith, preşedintele Rotary Internaţional: „Activi în comunitate – Apropiem continentele”, Florin Barac a dorit să mulţumească preşedinţilor de până acum ai Clubului (Milică Copu, Mariean Pană, Victor Ciobanu, Cornel Lăceanu, Nicolae Barbu, George Csender, Valentin Mihăilă, Liliana Ciobanu) amintind că apelul lansat de guvernatorul Districtului 2241 (România şi Republica Moldova) pentru acest moment dificil prin care trec mulţi din cetăţenii României este ajutorarea zonelor sinistrate. După cum ne declara noul preşedinte al Clubului, Planul strategic pe acest an este structurat pe 4 direcţii care implică: mărirea numărului de membri ai clubului, realizarea acţiunilor – proiectelor adresate necesităţilor comunităţii, asigurarea unui suport material Fundaţiei Rotary prin contribuţiile financiare, dar şi o participare activă la aceste programe, fără a se neglija dezvoltarea unor lideri capabili să servească Clubul Rotary peste nivelul atins în prezent. Pentru realizarea acestul Plan s-au constituit 5 comisii: cea de „Administrare a Clubului”, Comisia „Membership” (ce va dezvolta şi implementa un plan de recrutare şi menţinere a membrilor Clubului), „Comisia de proiecte”, „Comisia pentru fundaţia Rotary”, „Comisia PR”. Întrebat care sunt proiectele stabilite în acest mandat al său, Florin Barac a spus: „ În luna august vom sărbători 5 ani de la cartarea Clubului Rotary Danubius Giurgiu. În luna noiembrie vom organiza cea de-a II-a ediţie a „Crosului Rotary”, împreună cu „RC Dunav Russe”. Tot în luna noiembrie a acestui an vom organiza a IV-a ediţie a Balului anual de caritate Rotary pentru strângerea de fonduri destinate derulării de proiecte. În martie avem intenţia de organiza o inedită expoziţie de fotografii, chiar şi un film de scurt metraj legat de activitatea Clubului nostru. Paralel cu aceste proiecte vom continua susţinerea şi premierea „excelenţei” la nivel local, prin acordarea de burse lunare către tineri, dar şi continuarea acţiunilor începute în Liga Cluburilor Dunărene Rotary, cât şi susţinerea uni grant cu tema „Dunărea curată”.

Vrem, totodată, să fim mai vizibili în spaţiul public, tocmai pentru a ne uşura misiunea de a aduce lângă noi pe cei care vor să vină în ajutorul comunităţii în care trăim şi împlinirea unei părţi din nevoile ei. Trebuie însă precizat că nu suntem un Club de binefacere şi că nu ne ocupăm cu pomeni. Ajutăm acolo unde credem că putem oferi o şansă reală, cerând în acelaşi timp consecvenţă, seriozitate şi mai ales respect pentru ierarhiile valorice care, din păcate, sunt demonetizate în România. Am instituit chiar şi un titlu de „Membru de Onoare” al Clubului Rotary Giurgiu, unei personalităţi din comunitate, tocmai cu scopul de a promova valorile de care dispunem, oferind în acelaşi timp modele reale noii generaţii.” Rămânând în acelaşi registru, Florin Barac ne-a mai declarat că deviza districtuală a anului 2010 este: „Rotary nu este un prestigiu de consum, el trebuie generat continuu, la nivelul fiecărui membru”, invitând media de a participa alături de toţi membrii Clubului la proiectele propuse, cea mai bună dovadă că adevăraţii formatori de opinie acceptă întotdeauna provocările generate de nevoile, de aşteptările, dar mai ales de marile griji ale comunităţii.


Câte ceva despre Rotary International

Rotary este cea mai extinsă organizaţie vocaţională din lume, implicată în acţiuni umanitare organizate la nivel mondial, care promovează standarde etice înalte în toate domeniile de activitate şi stabileşte relaţii de bună înţelegere. Cu zeci de ani în urmă, pe plan internaţional s-au înfiinţat primele cluburi cu scopul declarat de a servi comunitatea, cu alte cuvinte, de a fi la dispoziţia semenilor. Unul dintre cele mai importante din lume este Rotary International, ale cărui baze au fost puse la 23 februarie 1905, în Evanston-Chicago, Illinois (SUA).

În urmă cu 100 de ani, avocatul Paul Harris a invitat câţiva prieteni în ideea de a constitui un grup care să se bazeze pe o totală deschidere şi sinceritate a membrilor săi, impunând încă de la început o regulă a nonprivilegiatului: nimeni nu este favorizat în niciun fel, nici prin simplul fapt de a găzdui de două ori la rând întrunirile grupului – principiul rotaţiei. Astfel, a luat naştere Rotary Group. Organizarea a fost deosebit de simplă, motiv pentru care se menţine şi în prezent, membrii fiind aleşi pe criteriul profesionalismului, al calităţii morale în viaţa socială, în familie şi în afaceri. Tot atunci au fost adoptate cele două principii fundamentale care sunt chintesenţa Rotary International: “A servi mai presus de sine însuşi” şi “Profită mai mult acela care serveşte mai mult”. Asociaţie de egali, fiecare recunoscut profesional în domeniul său de activitate, reunind persoane de caracter şi care se bucură de o bună reputaţie, lucrând ca buni profesionişti, lideri ai comunităţilor locale, Rotary promovează idealul de a servi binele public în profesie şi societate, dând dovadă de integritate. La momentul actual, Rotary International numără 1,2 milioane de membri organizaţi în peste 33.000 de cluburi, în aproximativ 200 de ţări.

În primăvara anului 1929, la Bucureşti a luat fiinţă primul Club Rotary din România, la iniţiativa lui Christian Penescu-Kertsch, care a devenit şi cel dintâi preşedinte. În anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi, se reînfiinţează Clubul Rotary Bucureşti, fiind urmat la scurt timp de cluburile din Cluj şi Timişoara. În luna iunie 1996 existau în România 13 cluburi, ca parte a Districtului 1160 din Paris. La 1 iulie 1996, România, împreună cu Republica Moldova, sunt definite de Rotary International drept „o zonă de expansiune rotariană”. La momentul actual, Districtul Rotary 2241 are în componenţă 94 de cluburi, răspândite în majoritatea oraşelor din România şi Republica Moldova, peste 2700 de rotarieni, practicând şi promovând caritatea şi bunăvoinţa.

Florian Tincu