poze-amuzante-cu-masini-26 FOTO: Uneori vânzarea unei mașini poate deveni text de anecdotă, ca cea  din fotografie!

 

 

Giurgiuvenii care caută un chilipir auto, și se bucură că au găsit autoturismul visat   pe portalurile de vânzări-cumpărări , la un preţ suspect de mic,  trebuie să fie extrem de atenți! Mai ales dacă vânzătorul vă spune că mașina nu este în ţară şi vă cere o garanţie. Toate  acestea sunt semne că v-aţi putea lua țeapă!

 O mașină SUSPECT de ieftină!

 Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor Braşov au primit recent zece sesizări de la cei care s-au lăsat păcăliţi şi au pierdut bani în astfel de cazuri. Un bărbat care a rămas fără 1.000 de euro a acceptat să povestească ce a păţit. O maşină în valoare de 2.000-2.500 de euro, am găsit-o  la un preţ mult mai avantajos… era mai ieftină cu vreo 400-500 de euro şi arăta foarte bine în poze. Contactul nu este decât pentru mail, povestește cel păgubit.

Atras de ofertă, omul nu s-a mai gândit la preţul suspect de mic şi la misterul din jurul proprietarului. I-a scris acestuia şi a aflat că cel care vinde maşina este plecat din ţară şi nu vrea să revină decât dacă îi demonstrează că are măcar jumătate din suma cerută. Și tot el, proprietarul mașinii, l-a învăţat să îşi trimită singur bani, printr-o firmă de transfer electronic. Eu mi-am trimis mie, de pe numele meu pe numele meu. De două ori am întrebat-o pe fata de la ghişeu cine poate sa ridice aceşti bani. Mi-a spus că nimeni nu poate, decât eu în persoană, cu buletinul meu, povestea în continuare bărbatul.

Cum poți să ”ți-o furi!”

El a făcut apoi un şir de greşeli. A trimis pe adresa de e-mail a proprietarului, o copie după chitanţa care demonstra că transferase 1.100 de euro şi a lăsat banii în cont. S-a îngrijorat abia după o săptămână, când nu a mai primit niciun răspuns. S-a dus să îşi recupereze banii şi atunci a  înţeles că aluat leapșă. „Mi-au spus foarte senini : „Banii au fost ridicaţi de dumneavoastră!” mai spunea  păgubitul. Omul s-a dus glonț  la Poliţie să facă reclamaţie, sperând că-și va recupera baniii, dar aici, surpriză! Omul a  aflat că polițiștii nu îl pot ajuta. De ce? Păi  pentru că singur, singurel   păcălitul oferise unui necunoscut codul numeric personal, seria şi numărul cărţii sale de identitate. Exact datele de care un escroc avea nevoie…Este o metodă nouă şi ingenioasă, declara comisarul șef al  Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Brașov.

Ce este de făcut?

La rândul lor autorităţile spun că este foarte greu ca asemenea escroci să fie prinşi. Firmele de transfer de bani nu pot decât să pună la dispoziţia anchetatorilor înregistrările camerelor de supraveghere. Iată de ce cel mai sigur mod de a vă rpoteja este acela de a nu oferi niciodată datele personale unor necunoscuţi, oricât de tentante ar fi promisiunile lor.

(JGR)