situatia-cladirilor-cu-bulina-rosie-din-capitala-cate-imobile-incadrate-in-clasa-i-de-risc-seismic-au-fost-consolidate-18480367

Desfăşurarea activităţilor comerciale, turistice şi de divertisment în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic va fi sancţionată drastic de autorităţi, conform unui act normativ publicat astăzi în Monitorul Oficial. Cei care nu vor respecta această interdicţie vor risca să primească amenzi de până la 70.000 de lei.

Prevederile sunt incluse în Legea nr. 282/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente. Actul normativ a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 863 şi va intra în vigoare duminică. Organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente şi/sau temporare în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, care implică aglomerări de persoane, vor fi interzise. Acestea vor putea fi reluate doar după terminarea lucrărilor pentru creşterea siguranţei la cutremur.

„Se interzic organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente şi/sau temporare în spaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. a) şi altele asemenea, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente”, este punctat în noua lege.

Este vorba, mai exact, de spaţiile publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, realizate pentru desfăşurarea de activităţi ce implică aglomerări de persoane. Aici sunt încadratespaţiile pentru comerţsălile de spectacol, sălile de expoziţii, sălile de lectură,structurile turistice de cazare şi alimentaţie publică şi prestări de servicii, asistenţă socială şi medicală, administraţie publică şi altele asemenea.

Proprietarii sau administratorii construcţiilor/spaţiilor din aceste construcţii — indiferent că sunt persoane fizice sau juridice — şi asociaţiile de proprietari care nu vor respecta noua interdicţie vor risca să primească amenzi cuprinse între 50.000 şi 70.000 de lei. Pe deasupra, autorităţile locale competente nu le vor emite autorizaţii de funcţionare pentru spaţiile în cauză.

Proprietarii, administratorii şi asociaţiile de proprietari vor avea obligaţia de a supraveghea clădirile

Aceasta lege însă în Giurgiu nu  poate produce efecte întrucât, așa cum scriam într-un articol anterior ,  la acest moment nu există la nivelul orașului o situație cu privire la  expertizarea clădirilor  și încadrarea lor la un anume grad seismic. Ce este ciudat constă în faptul că deși toți politicienii care au reprezentat acest oraș în perioada alegerilor au vorbit de grija cetățeanului niciunul nu a avut în programul electoral o astfel de problemă. E mai facil să te limitezi la ajutoare sociale și pomeni electorale, mai ales când ele nu sunt din banii tăi…

(Notă: În prezent, legislaţia stabileşte că există patru clase de risc seismic: clasa I, clasa a II-a, clasa a III-a şi clasa a IV-a).

(Jurnal)