În perioada 28 februarie-4 martie, pe esplanada din faţa Teatrului „Tudor Vianu”, Consiliul Judeţean, Primăria Giurgiu, Centrul de Afaceri Transfrontalier „Danubius”, Centrul Cultural Local „Ion Vinea”, Centrul Eparhial pentru Copii şi Tineret „Sf. Ioan Valahul”, Secţia de Etnografie a Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu” şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu organizează Festivalul Primăverii. Cu acest prilej, pe esplanada teatrului au fost amplasate mai multe căsuţe în care creatorii de mărţişoare, icoane, produse alimentare şi de panificaţie inspirate de muza mărţişorului, îşi expun spre vânzare creaţiile din domeniu. În foaierul teatrului sunt organizate expoziţii cu vânzare de icoane şi mărţişoare realizate de copiii din şcolile giurgiuvene, dar şi din căsuţele de tip familial. Tot în această perioadă, ne spune directorul Virgil Peţanca, pe esplanada teatrului, zilnic, de la orele 16.00 giurgiuvenii pot urmări micro-spectacole muzicale şi coregrafice susţinute de structurile artistice profesioniste şi de amatori aparţinând Centrului cultural local „Ion Vinea”.

Mărţişoare muzical-coregrafice

În prima zi a Festivalului Primăverii, pe 28 februarie, giurgiuvenii au putut viziona pe Esplanada Teatrului „Tudor Vianu” un micro concert susţinut de Orchestra de suflători „Valahia” dirijată de profesorul Virgil Peţanca. Spectatorii au putut asculta mai multe lucrări din diferite genuri muzicale, dintre care nu au lipsit polka şi valsul.

lPe 29 februarie, publicul giurgiuvean iubitor de folclor a vizionat un spectacol muzical coregrafic susţinut de Ansamblul profesionist de cântece şi dansuri populare „Doina Dunării” al Centrului cultural local „Ion Vinea”, condus de maestrul Ştefan Stoica. Dansatorii ansamblului pregătiţi de maestrul coregraf Velicu Prodan au prezentat suite de dansuri populare din zonele folclorice Vlaşca şi Moldova. Evoluţia ansamblului a fost întregită de evoluţia îndrăgiţilor solişti vocali de muzică populară Nelu Chiripuci şi Reta Baltag.

lÎn ziua de 1 martie, în Sala mare a Teatrului „Tudor Vianu”, pe parcursul a două ore, pe scenă au evoluat elevii cercurilor artistice din cadrul Centrului cultural local „Ion Vinea”. Elevii au evoluat într-un spectacol muzical-coregrafic realizat de Formaţia de muzică uşoară (formată numai din copii) pregătită de profesorul Mihai Lupu. Publicului giurgiuvean i-au fost prezentate şi câteva scenete de teatru, în care au evoluat elevii de la cercul condus de profesoara Ionela Cralevici. Dansurile moderne au fost susţinute de elevii profesoarei Tania Moga. Soliştii vocali de muzică uşoară au fost pregătiţi în cadru cercului de canto condus de profesoara Carmen Mihaela Peţanca, iar soliştii de la chitară de profesorul Dicu Ernest Mihai. Trupa de majorete condusă de Tania Moga a prezentat publicului giurgiuvean dansul cu care la Târgovişte a câştigat, recent, medaliile de argint la Cupa Valahia.

lPe 2 martie, de la orele 16.00 pe esplanada din faţa Teatrului „Tudor Vianu” giurgiuvenii sunt invitaţi să urmărească un micro concert de muzică uşoară, susţinut de copiii din formaţia Centrului cultural „Ion Vinea” pregătiţi de profesorul Mihai Lupu.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, ne spune directorul Virgil Peţanca, salariatele Consiliului Judeţean şi ale Primăriei Giurgiu vor primi, din partea instituţiei noastre, în dar, un spectacol muzical-folcloric-coregrafic. Spectacolul va fi susţinut de Ansamblul „Doina Dunării” şi nu numai, atât la sala de spectacole a Centrului cultural „Ion Vinea”, cât şi la locaţia în care îşi vor sărbători, în mod organizat, această frumoasă zi dedicată celei mai gingaşe fiinţe-femeia.

Heliade CĂLIN