DSCN7931Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), instituţie care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Giurgiu, în parteneriat cu Centrul Cultural Local ”Ion Vinea”, a organizat cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paşti ce-a de-a VII-a ediţie a Festivalului – Concurs Naţional de Artă Plastică ”Hristos a Înviat!”.

”Am organizat acest festival, ne-a declarat  Carmen Mihaela Peţanca, managerul CJCPCT Giurgiu, întrucât creaţia plastică, arta în general, este calea cea mai eficientă prin care se modelează la elevi gustul estetic şi dorinţa de a-l împărtăşi şi altora. În activitatea de iniţiere plastică magia culorii îmbunătăţeşte calitatea vieţii şi a procesului de învăţare al elevilor, copiilor şi tinerilor. Astfel, cromatica culorilor influenţează în mod pozitiv percepţia, atenţia şi memoria, sporind gradul de înţelegere al acestora.  Festivalul a mai urmărit şi crearea echilibrului vizual prin îmbinarea armonioasă a formelor şi culorilor; stimularea interesului pentru creaţia plastică în rândul copiilor, elevilor şi tinerilor; Atragerea acestora în activităţi de tip concurs, expoziţie şi vizită, dar şi dezvoltarea spiritului lor creativ şi competitiv. Concursul din acest an s-a adresat tuturor elevilor din şcolile generale, precum şi celor care frecventează cercurile de profil din cadrul Şcolilor Populare de Artă. Lucrările executate şi participante la concurs au avut o tematică specială – Tematica Pascală.

Festivalul a fost organizat de CJCPCT cu sprijinul CJ la mai multe discipline: Pictură (pe sticlă, hârtie şi lemn), grafică şi colaj, şi pe mai multe categorii de vârstă şi instituţii. Elevii şcolilor generale au concurat la două categorii de vârstă 7-10 ani şi 11-14 ani, iar cei ai Şcolilor Populare de Artă la categoriile: preşcolari, 7-10 ani, 11-14 ani şi 15-18 ani.

Calitatea lucrărilor a pus juriul la grea încercare

Ediţia 2015 s-a finalizat vineri, 10 aprilie, la Ateneul ”Nicolae Bălănescu” unde a avut loc vernisajul expoziţiei realizate numai din lucrări premiate – preciza Carmen Peţanca. Tot aici a avut loc şi festivitatea de premiere, în care cei mai buni artişti plastici au primit din partea organizatorilor (C.J. şi CJCPCT) diplome speciale, acordate pentru Premiul I, Premiul II, Premiul III şi Menţiune. La ediţia din acest an au participat în concurs peste 200 de lucrări şi circa 50 de artişti plastici au primit premii.

Comisia de jurizare, formată din profesorii Şcolii Populare de Artă Giurgiu şi ai Centrului cultural local ”Ion Vinea”, Daniela Cosac (grafică) şi Petra Şerbănescu (pictură) împreună cu mine,  a avut o misiune foarte grea, având în vedere tematica concursului, culorile folosite, tehnica de lucru etc., folosite de concurenţi. Am avut de jurizat lucrări ale unor concurenţi foarte tineri, de la vârsta preşcolarilor (5 ani) şi până la elevi de liceu din clasa a XII-a (în vârstă de 18 ani). Faţă de ediţiile anterioare am constat un salt calitativ semnificativ, dar şi un număr mult mai mare de lucrări trimise la concurs, acest lucru dovedind că iniţiativa C.J. Giurgiu şi a CJCPCT este utilă. Cei mai mulţi premianţi provin din rândul elevilor care  frecventează cursurile şcolilor generale din municipiu, Nr. 8 (Academician Marin Voiculescu) la secţiunea pictură icoane pe sticlă şi pe hârtie. S-au mai distins în egală măsură şi elevii şcolilor nr. 1, 3, 5 şi 7 din Giurgiu, dar şi de la şcolile din Trestieni, Gostinu, Slobozia, Oinacu, Greaca, Şcoala Populară de Artă Giurgiu, Centrul Cultural Local ”Ion Vinea” şi Şcoala Populară de Artă Galaţi.

Cei mai buni, dintre cei buni, artişti plastici

Din păcate spaţiul nu ne permite să publicăm numele şi prenumele tuturor celor 50 de micuţi artişti plastici, câştigători, care au fost premiaţi la ediţia din acest an, instituţiile de unde provin şi numele celor care i-au pregătit de-a lungul timpului. Cu scuzele de rigoare vom prezenta în continuare doar numele şi prenumele celor mai buni dintre cei mai buni artişti plastici, respectiv pe cei care au fost distinşi cu premiul întâi. La secţiunea Şcoli generale, categoria de vârstă 7-10 ani, pictură icoane pe sticlă premiul întâi a fost obţinut de elevii Petcu Andreea şi Ciobanu Patricia. La 11-14 ani: Trifu Delia, Boca Bianca şi Sincu Adriana Ioana. Pictură pe hârtie, categoria de vârstă 7-10 ani: Cojocaru Diana şi Ciortan Sergiu. Categoria de vârstă 11 – 14 ani: Stan Camelia, Frîncu Andreea şi Roşu Luminiţa.

La secţiunea Şcoli populare de artă, pictură, 7-10 ani: Mihăilă Ianis şi Ionescu Ilinca. Pictură, categoria de vârstă 11-14 ani, icoane pe lemn, Nicolae Theodor. La categoria de vârstă 15-18 ani a câştigat premiul întâi Ifrosă Amalia. La secţiunea colaj, 7 – 10 ani, icoane pe sticlă: Neagu Carina şi Chirigiu Ana. La categoria de vârstă 15-18 ani Ghiţă Alexandra Smărăndiţa. Tot la această secţiune, ne-a precizat Carmen Mihaela Peţanca, am premiat cu premiul întâi şi o inedită pictură realizată pe un ou de struţ, de către Răducu Mihaela. La secţiunea colaj s-au premiat lucrările elevilor Moga Adelina, Ban Ana Lisa şi Miţoi Ştefania. La categoria pictură pe sticlă au primit premiul întâi elevii Ecaterin Iris şi Popescu Maria, iar la pictură pe hârtie (carton) Teodorescu Alexandra şi Sîrbu Carina.

”Sincere felicitări, concluziona managerul CJCPCT Giurgiu, Carmen Mihaela Peţanca, merită a fi adresate, în egală măsură, tuturor artiştilor plastici care au fost distinşi cu premiul I, II, III şi Menţiune, dar şi celorlalţi participanţi, întrucât cu toţii s-au străduit să răspundă cât mai bine la tematica festivalului – concurs. Cei care n-au fost premiaţi la această ediţie ar trebui să se ambiţioneze şi mai mult, şi să-şi perfecţioneze tehnica de lucru în aşa fel încât la ediţia din 2016 să aibă mai mult succes. Îi aşteptăm cu drag pe toţi, premianţi şi nepremianţi, la ediţia cu nr. VIII.

Heliade CĂLIN