Facturile populației pentru gazele naturale au scăzut cu 3% de la 1 mai

0
136
control-contoare-gaze-655x360Facturile populaţiei pentru gazele naturale au scăzut cu până la 3% de la 1 mai, ca urmare a ieftinirii tarifelor de distribuţie a gazelor naturale cu 6%. În acest sens, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va propune liberalizarea completă a pieţei gazelor naturale pentru consumatorii casnici, măsură care ar anula creşterea preţurilor programată pentru jumătatea acestui an.
În prezent, populaţia consumă exclusiv gaze naturale din producţia internă, iar preţul este fixat de către ANRE la 60 lei/Mwh. Consumul naţional este de 15-16 milioane de metri cubi pe zi, iar importul ajunge la 1,5 milioane de metri cubi, deci 10% din consum.
Potrivit calendarului actual de liberalizare, preţul plătit de populaţie pentru gazele naturale din producţia internă urmează să se majoreze cu 10%, de la 60 lei/Mwh, în prezent, până la 66 lei/Mwh, de la 1 iulie. Calendarul prevede noi majorări ale preţului în anii următori, însă preţul din piaţa liberă, din care se aprovizionează companiile, ar putea să scadă sub acest nivel până la jumătatea anului, ceea ce ar face inutilă menţinerea unor preţuri reglementate pentru populaţie, argumentează susţinătorii liberalizării.
Totuşi, alţi experţi în energie se opun liberalizării timpurii, pe motiv că preţurile gazelor ar putea să crească din nou, iar consumatorii casnici din România ar rămâne fără nicio protecţie în cazul în care piaţa gazelor naturale ar fi complet liberalizată.
T. NICOLAU