Proiectul privind extinderea zonei de agrement de pe lacul Prietenia adiacent şoselei ce leagă Giurgiu de Ruse ar putea fi stopat în acest an din cauza lipsei de fonduri pentru cofinanţare. „Pentru realizarea proiectului de extindere a zonei de agrement de pe lacul Prietenia trebuie să asigurăm cofinanţarea în sumă de 2,85 milioane de euro şi suntem în mare impas dacă să accesăm o asemenea sumă din credite în această perioadă de criză”, a declarat recent primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local municipal Giurgiu.

El a mai spus că prioritară în această perioadă de criză economică este dezvoltarea sectorului productiv, iar cheltuielile pentru înfrumuseţare nu sunt cele mai potrivite, în acest context.

Deşi consilierii municipali au aprobat documentaţia tehnico-economică pentru proiectul privind extinderea zonei de agrement a municipiului, există rezerve serioase cu privire la data demarării lucrărilor proiectului şi aceasta depinzând de sursele financiare de care va dispune municipalitatea. Proiectul ce prevede extinderea zonei de agrement parc Steaua Dunării cu realizarea unui miniparc şi a lacului Prietenia, presupune o investiţie de 4,2 milioane de euro, din care contribuţia Primăriei municipiului Giurgiu ar urma să se ridice la 2,85 milioane de euro.

Proiectul este eligibil în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 5 privind dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului. Lucrările au început anul trecut prin realizarea primei alveole a lacului de agrement Prietenia în suprafaţă de 1,2 hectare, şi a unei estrade alocată activităţilor culturale, printr-o finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 700.000 de euro. Extinderea proiectului ar presupune amenajarea celei de-a doua alveole a lacului în suprafaţă de patru hectare, realizarea debarcaderului şi a unei peninsule artificiale, de aproximativ un hectar, sub forma hărţii României, pe care să fie amplasate 26 de reproduceri în miniatură ale unor obiective turistice emblematice din ţară, amenajare pentru care este necesară suma de 4,2 milioane de euro.

AGERPRES pentru JGR