Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale în colaborare cu  Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional a vernisat joi, 2 aprilie, o expoziţie de icoane şi artă naivă denumită „Patimile şi Învierea Mântuitorului în creaţia populară contemporană”. La evenimentul organizat în capitală, la Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”,

ne-a spus Carmen Frâncu, directorul CJCPCT Giurgiu, au luat parte reprezentanţi ai centrului naţional, oameni de cultură dar şi numeroşi iubirorii de artă. «Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu (CJCPT) a primit invitaţia de a prezenta, în debutul manifestării o serie de obiceiuri tradiţionale vlăscene, care  se practică în această perioadă a anului.

În acest sens, o echipă a instituţiei noastre s-a deplasat duminică, 29 martie, la Valea Dragului, pentru selectarea cetelor de colindători. Au fost desemnate pentru a ne reprezenta judeţul la manifestarea din Capitală două cete de “Buieniţi”,  dar şi o ceată de colindători din Ghimpaţi, care a prezentat “Lazărul”. Ambele colinde se practică şi în zilele noastre în localităţile de unde provin. “Buieniţii”, un colind de origine bulgărească, dar şi „Lazărul”  se  practică în Sâmbăta lui Lazăr, în Duminica Floriilor şi de Paşte. Prin această invitaţie judeţul Giurgiu a avut posibilitatea de a promova elemente inedite ale patrimoniului material vlăşcean, apreciate de întreg auditoriul. 

În consecinţă, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu a primit invitaţia de a prezenta cele două obiceiuri şi în cadrul unei acţiuni organizate la Muzeul Satului, sâmbătă, 11 aprilie, acţiune denumită «Floriile cu bucurie» la care sunt invitaţi să participe şi meşteri populari şi în cadrul căreia va fi prezentată şi gastronomia tradiţională. Tot sâmbătă 11 aprilie, de la ora 11.00 în localitatea Hereşti, CJCPCT Giurgiu, în colaborare cu Protoeria Hereşti, organizează Festivalul «Mugurel de sălcioară», ediţia a I-a. Prin această manifestare ne propunem menţinerea tradiţiei cetelor de co-lindători, care se constituie în Sâmbăta lui Lazăr şi în Duminica Floriilor, în localităţile: Hereşti, Valea Dragului, Vărăşti, Hotarele, Greaca, Pietrele, Bila (comuna Schitu), Copaciu (comuna Ghimpaţi) şi Iepureşti, ne-a mai declarat directorul Carmen Frâncu.

     Heliade CĂLIN