Prezent la Giurgiu, într-o vizită de lucru, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, Excelenţa Sa Paul Brummell, a participat miercuri, 13 iunie, la un spectacol folcloric ţinut special în cinstea sa. După spectacol, domnia sa a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu în exclusivitate.
De ce ați ales să veniți la Giurgiu și nu ați preferat o altă zonă a României?
Pentru că am un proiect de realizare a unei prezentări cu fiecare oraş din România în care a fost un Consulat sau un Viceconsulat britanic. Giurgiu a găzduit un viceconsulat britanic, iar legăturile dintre Marea Britanie şi Giurgiu sunt foarte importante, pentru că, la 1869 s-a inaugurat prima cale ferată din teritoriul românesc de atunci. A fost construită cu investiţii britanice, şi, după cum ştiţi, a legat staţia Bucureşti Filaret de Giurgiu. Şeful proiectului a fost John Barclay, alături de fratele său, ceea ce a dat o importantă legătură istorică între Giurgiu şi Marea Britanie.
Credeți că spectacolul de astăzi v-a elucidat mai bine asupra modului de gândire și de a trăi al românilor, în cazul de față a celor din zona Vlașca?
M-a impresionat spectacolul de astăzi. Apreciez foarte mult cultura populară românească, şi a fost ceva extraordinar de frumos să văd dansuri populare şi cântece din toată România, dar mai ales CĂLUŞARII, despre care ştiu că sunt doar în această zonă. Şi şezătoarea a fost un aspect foarte frumos, pentru că a dat posibilitatea de transmitere a informaţiilor culturale de la generaţiile mai în vârstă către generaţiile tinere, care învaţă astfel tradiţiile culturale, dansurile…
Cum vi se pare Giurgiu și oamenii lui, în urma scurtei vizite aici?
Este un oraş frumos, cu oameni frumoşi şi iubitori de tradiţie, de folclor.
Credeți că pe viitor s-ar putea realiza legături culturale între orașul și județul Giurgiu și centre culturale din Marea Britanie?
British Council sărbătoreşte, în acest an, 80 de ani în România. Are parteneri în ceea ce priveşte examenele şi cultura din toată ţara, chiar şi parteneriate cu Institutul Cultural Român, având chiar şi un centru la Londra, astfel că putem spune că premisele unor legături culturale nu sunt imposibile.
Veți mai reveni în orașul nostru în mandatul dvs?
Aş reveni cu mare drag, dar mandatul meu se termină într-o lună.
Sunteți un bun vorbitor de limbă română. V-a fost ușor s-o învățați? Cum vi se pare ea în comparație cu cea vorbită de dvs?
La Londra, înainte de a veni aici, de a deveni ambasador, timp de cinci luni am lucrat cu profesori de limba română, şi apoi am făcut un curs de aprofundare la Iaşi. Nu pot spune că mi-a fost foarte greu, dar este greu de fiecare dată când înveţi o limbă străină.
Ce ați dori să transmiteți cetățenilor giurgiuveni la finalul acestui scurt dialog?
Să îşi păstreze în continuare spiritul pe care l-am descoperit astăzi, să rămână iubitori ai tradiţiilor şi să fie mândri de zestrea pe care o au.
Edităm cu sprijinul Consiliului județean Giurgiu o revistă de cultură, artă și educație artistică ”Valahia” . Credeți că am putea găsi modalitatea de a colabora cu reviste culturale britanice prin intermediul Ambasadei Marii Britanii?
Desigur, am fi onoraţi de o asemenea colaborare.
Guvernul britanic sprijină editarea unor astfel de publicații de cultură și educație și cum?
Nu avem o legislaţie chiar atât de specială, din acest punct de vedere, dar sunt o serie de aspecte, cum ar fi că, atunci când este publicată o carte nouă, sau apar publicaţii noi, bibliotecile să aibă în colecţia lor aceste noutăţi editoriale.
Unde se situează capitolul cultură în bugetul Marii Britanii?La coada priorităților, la mijloc sau unde altundeva?
Ca orice capitol, îşi are locul său. Nu pot spune cu exactitate, dar în mod sigur pot preciza că nu este la sfârşitul listei de priorităţi.