sâmbătă, aprilie 20, 2024
Jurnal giurgiuvean
AcasăActualitateEVENIMENT. La 30 ianuarie, sărbătoarea „Sfinților Trei Ierarhi”, Colegiul „Ion Maiorescu” și-a...

EVENIMENT. La 30 ianuarie, sărbătoarea „Sfinților Trei Ierarhi”, Colegiul „Ion Maiorescu” și-a serbat patronii spirituali!

Puțini dintre giurgiuveni știu că, data de 30 ianuarie, de care nu demult ne-am despărțit, o zi în care creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe „Sfinții Trei Ierahi”: Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur, este o zi specială pentru cea mai importantă unitate școlară din Municipiu.

Pentru Biserica Ortodoxă cât și pentru întregul popor creștin-ortodox această zi este sărbătorită ca de fiecare prin participarea la slujba bisericească, însă pentru Colegiul Național „Ion Maiorescu” această zi este o  sărbătoare fiind ziua patronului spiritual al acestei unități școlare.

Încă din anul 1890, consiliul profesoral al acestui gimnaziu din Municipiul Giurgiu, la data de 26 ianuarie, la propunerea directorului de atunci, prof. Droc Barcian, hotărăște ca gimnaziul să poarte numele de „Ion Maiorescu”.

Propunerea se înaintează prin decretul nr. 1755 /1890 Ministerului Învățământului,  ministru fiind la acel moment Titu Maiorescu, născut la 15 februarie 1840, chiar fiul lui Ion Maiorescu.

Propunerea se aprobă și prin decretul amintit mai sus se la serbarea de sfârșit de an, Decretul se comunică școlii și se citește în fața elevilor și profesorilor.

În anul 1891, la data de 7 ianuarie, fiind zi în care școlile se aflau în vacanța de Crăciun, puțini elevi au fost prezenți la acest eveniment. Fapt ce a făcut ca, din anul imediat următor, deci din anul 1892, sărbătoarea să aibă loc la 30 ianuarie, de Sfinții Trei Ierarhi.

 Așa se face că pentru colectivul de dascăli și elevi ai Colegiului Național „Ion Maiorescu”, această zi a devenit simbol al respectului și al recunoștinței față de patronul spiritual.

În această zi se organizau concursuri școlare, serbări aniversare și diferite alte evenimente. Îmi amintesc că prin anii 1942-1943, director  fiind prof. Savin Popescu, sub îndrumarea prof. Marinel Marinescu și a prof. Victor Carpis, se joacă, pe scena Ateneului „Nicolae Bălănescu”,  piesa de teatru „Pupăza din tei”, decorul fiind executat sub îndrumarea prof. Nichifor Rădulescu, iar costumele fiind aduse de elevul din clasa a VIII-a, Vonica Ion, din satul Ardeleni.

Aceste evenimente s-au păstrat însă până în anul 1948 când, prin reforma învățământului, s-a interzis organizarea acestor evenimente Tot atunci Liceul „Ion Maiorescu” a primit numele de Școala Medie nr. 1.

Timpul a trecut și din anul 1962, cu ocazia centenarului liceului, se renunță la denumirea de Școală Medie și se revine la Liceul  nr. 1. Cu ocazia acestui eveniment, cu ajutorul prof. universitar Ion Roman, fost elev al liceului, se reia numele de „Ion Maiorescu”, pentru ca din anul 1996 liceul să devină Colegiu Național Ion Maiorescu.

La întâlnirea din 1994, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la înființarea gimnaziului, astăzi Colegiu, s-a propus reluarea sărbătoririi zilei de 30 ianuarie, ziua spirituală a patronului Colegiului, sărbătoare care sperăm că va păstra cât mai mult, în continuare, tradiția începută cu peste 100 de ani în urmă.

(Prof. pensionar Ion DINCĂ)

ARTICOLE SIMILARE

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
11.1 ° C
11.1 °
11.1 °
70 %
5kmh
100 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
17 °
mie
22 °

Stiri

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!