EVENIMENT / Grupul PIRIOU – Shipyard ATG Giurgiu a lansat joi la apă o navă de cercetare și pasageri pentru voiaje de zi. (VIDEO + GALERIE FOTO)

0
970

Joi, 20 octombrie 2022, în Șantierul Naval Giurgiu a mai avut loc o premieră. Grupul Piriou – Shipyard ATG Giurgiu a lansat la apă o navă de cercetare și Pasageri pentru voiaje de zi, REXDAN. 

Este vorba despre o navă autopropulsată de tip monocorp, pentru navigația fluvială, de cercetare a mediului pe fluviul Dunărea, Delta Dunării și căile navigabile conexe. Beneficiar este Universitatea ”Dunărea de jos” din Galați.

Nava este dotată cu laboratoare mobile pentru cercetări de mediu inclusiv echipamente de prelevare, capabilități si procesare date hidrologice inclusiv batimetrie (n.red.- Ramură a hidrometriei care se ocupă cu măsurarea adâncimii apei în mări, lacuri și râuri), echipamente pentru monitorizarea și cercetarea biodiversității și atmosferei.

Ea este concepută totodată și ca navă de pasageri pentru voiaje de scurtă durată și ne referim aici la experți și cercetători, precum și cei aflați în stagii, cât și ca suport pentru organizarea de conferințe.

În privința caracteristicilor generale, am făcut acest lucru în ediția anterioară a cotidianului nostru.

După o dezbatere pe probleme tehnice la sediul Societății Piriou Shipyard ATG, în prezența directorului general al Șantierului, mister Michel Le Bouedec, a directorului industrial Adrian Patriche, a  managerului de proiect, Mihai Iftode și a invitaților, beneficiari ai acestui proiect – Universitatea Dunărea de Jos din Galați (UGALO) -, toți cei prezenți  s-au îndreptat către locul în care a avut loc ceremonia de lansare la apă a navei.

Pe un podium improvizat special, directorul general al Șantierului, Michel Le Bouedec și directorul de proiect, Cătălina Iticescu au ținut scurte alocuțiuni, atât în limba engleză cât și în limba română. La ceremonie au participat și salariați ai Șantierului, cei care au contribuit în mod direct la construcția navei.

După ce, conform obiceiului, o sticlă de șampanie a fost spartă de cală pentru a marca botezul navei, ea a fost coborâtă cu sincroliftul, o operațiune care a durat câteva ore…

Evident că în următoarele clipe cei prezenți pe platou au continuat discuțiile amicale, imortalizând totodată evenimentul printr-o sumedenie de fotografii.

https://youtu.be/WApO4qjpprM

https://youtu.be/nijGLs95DoM

De menționat că până la jumătatea lunii martie, nava REXDAN urmează a fi utilată cu toate instalațiile și mobilierul ce va oferi funcționalitate și confort interiorului navei, după cum promiteau reprezentanții Șantierului giurgiuvean, beneficiarilor, Universitatea ”Dunărea de jos” din Galați.

(Jurnal)