Europarlamentarul PNL, Dan MOTREANU: „Salarizare egală pentru munca egală pentru bărbați și femei”

0
439

Parlamentul European și Consiliul Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind eliminarea disparității salariale de gen.

Astfel, un nou act legislativ al UE va permite femeilor să obțină o remunerației egală pentru muncă egală prin intermediul unui set de măsuri obligatorii privind transparența salarială care vor trebui implementate de statele membre.

Această legislație vine sa corecteze disparitatea salarială de gen în UE, care în prezent se situează în jurul pragului de 13%. Aceasta înseamnă că femeile câștigă în medie, pe oră, cu 13% mai puțin decât bărbații.

Angajatorii cu mai mult de 100 de angajați vor trebui să furnizeze informații privind diferența de remunerare dintre lucrătorii de sex feminin și cei de sex masculin din organizația lor.

În cazurile în care această raportare a remunerațiilor demonstrează o diferență de cel puțin 5% în ceea ce privește nivelul mediu de remunerare între lucrătorii de sex feminin și cei de sex masculin, iar angajatorul nu a justificat această diferență prin criterii obiective și neutre din punctul de vedere al genului, angajatorii vor trebui să efectueze o evaluare comună a remunerațiilor în cooperare cu reprezentanții lucrătorilor lor. Această evaluare comună a remunerațiilor va trebui să includă măsuri de remediere a diferențelor de remunerare nejustificate.

Lucrătorii al căror angajator nu a respectat obligațiile legate de principiul egalității de remunerare vor avea dreptul de a solicita despăgubiri”.

(Dan Motreanu- europarlamentar liberal și vicepreședinte PNL)