Europarlamentarul Dan Motreanu: „Producătorii agricoli din sectorul cereale vor beneficia de un ajutor în valoare de 20,1 milioane de euro, potrivit unei hotărâri a Guvernului României!”

0
438

Conform europarlamentarului Dan Motreanu, producătorii agricoli din sectorul cereale vor beneficia de un ajutor în valoare de 20,1 milioane de euro, potrivit unei hotărâri a Guvernului României!

De precizat că jumătate din acești bani provin de la Comisia Europeană, iar cealaltă jumătate de la bugetul de stat.

Europarlamentarul menționează faptul că fermierii din România și din alte țări ale Europei de Est (fostul bloc comunist), sunt afectați de afluxul de grâne, la prețuri scăzute, din Ucraina.

Primul pachet de sprijin aprobat de Comisia Europeană, în valoare de 56,3 de milioane de euro, a vizat România, Polonia și Bulgaria, iar țării noastre i-au revenit 10,05 milioane de euro. Rata de cofinanțare este de 100% – scrie Dan Motreanu într-o postare pe facebook.

După aprobarea fondurilor din tranşa a doua de la Comisia Europeană, Guvernul va suplimenta sprijinul cu fonduri de la buget.  Uniunea Europeană pregătește un nou ajutor financiar în valoare de 100 de milioane de euro pentru protejarea fermierilor din țările afectate. În acest caz, rata de cofinanțare va fi de 200%. 

În același timp, România va sigila și monitoriza toate transporturile de cereale din Ucraina. Cei care solicită măsuri mai radicale, ignorând principiile solidarității europene, ar putea să ia act de faptul că țările care au anunțat închiderea granițelor cu Ucraina riscă să piardă fondurile pentru fermieri. 

Europarlamentarul nostru a mai menționat: Este o luptă pentru sprijinirea fermierilor români, în care m-am implicat de la început. Am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Ni s-au alăturat colegii din grupul PPE România și o serie de eurodeputați din statele învecinate. Am convins Comisia Europeană să deblocheze bani din rezerva de criză a UE, ceea ce se întâmplă rar. Am făcut tot ceea ce a depins de noi, dar furnizarea documentelor referitoare la pierderi a depins de Ministerul Agriculturii.

Europarlamentarul Dan Motreanu a reamintit totodată faptul că la reuniunea Consiliului European din 23-24 martie, președintele Klaus Iohannis a solicitat majorarea sumei destinate fermierilor români. 

(Jurnal)