Jurnal Giurgiuvean

Europarlamentarul Dan MOTREANU: „PPE este singurul partid care sprijină tinerii fermieri”

PPE este singurul partid care sprijină tinerii fermieri. Un proiect din România a fost premiat la congresul tinerilor fermieri organizat de PPE.

„La Congres au fost prezenți comisarul pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola (PPE).

Premiul de 5000 de euro pentru cel mai bun proiect digital a fost decernat tânărului Alin Luculeasa pentru agricultura de precizie dezvoltată la EVEL-H COMPANY din Vaslui. Digitalizarea inovativă a permis reducerea aplicării de îngrășăminte cu 15% și cea de pesticide cu până la 80%.

În cadrul Congresului s-au oferit trei categorii de premii pentru tinerii fermieri concurenți din 16 state membre:

« Cel mai bun proiect digital

« Proiectul cel mai rezilient

« Cel mai bun proiect privind îmbunătățirea zonelor rurale.

Întinerirea generațiilor de fermieri este esențială pentru asigurarea securității alimentare în viitor. În ultimul deceniu s-a pierdut o treime din fermierii sub 40 de ani, aproape 1,1 milioane.

Cu acest Congres, am urmărit să încurajăm cooperarea între generați, să promovăm inversarea tendinței de îmbătrânire și să facilităm succesiunea în ceea ce privește tinerii fermieri, pentru o producția alimentară sigură în UE.

Politica Agricolă Comună 2023-2027 este mai echitabilă, mai verde și mai orientată către tinerii fermieri. Planul Strategic al României, care a fost aprobat astăzi de către Comisia Europeană, prevede ca 67 de milioane de euro să fie redistribuite exclusiv tinerilor fermieri ca și sprijin complementar pentru venit.

În plus,170 de milioane de euro sunt rezervate investițiilor care sprijină dezvoltarea întreprinderilor tinerilor fermieri iar alte 250 de milioane de euro sunt dedicate pentru măsura de instalare a tinerilor fermieri. Cel puțin 36 000 de tineri fermieri din România vor beneficia de acești bani europeni.”

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL)

Exit mobile version