Europarlamentarul Dan MOTREANU: „Guvernul României va accesa fonduri europene pentru a finanța un proiect pilot pentru irigații”

0
660

Guvernul României va accesa fonduri europene pentru a finanța un proiect pilot pentru irigații. Acesta va include panouri solare flotante şi investiţii în echipamentele de pompare.

► Delegaţia Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a convenit cu oficiali de la Bruxelles să includă acest proiect în planul RepowerEU.
Pe de altă parte, au fost agreate voucherele pentru panouri solare şi o alocare specială pentru a asigura eficienţa energetică a locuinţelor sociale.
► Prin planul REPowerEU de reducere a dependenței energetice față de Rusia, România va primi 1,4 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii energetice.
► Fondurile nerambursabile se vor adăuga sumei pe care România o primește deja prin PNRR – 29,2 miliarde de euro.
► Am votat în favoarea acestui plan, atunci când a fost dezbătut în Parlamentul European.
► Este prevăzută finanțarea retroactivă a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina.
► Statele membre vor primi o prefinanțare de 20% din momentul în care Comisia Europeană și Consiliul UE vor aproba pilonul care le revine din REPowerEU.
► Se vor finanța măsuri pentru creșterea producției de energie regenerabilă, investiții în sectorul gazelor naturale, eficiența energetică, dar și finanțare pentru sprijinul pentru gospodăriilor, IMM-urilor și microîntreprinderilor vulnerabile. În grupul PPE, am reușit să introducem în posibilitățile de finanțare și sectorul energiei nucleare, un sector care se va dezvolta semnificativ în țară noastră până în 2030..

(Dan MOTREANU, europarlamentar PNL)