Europarlamentarul Dan MOTREANU: „Comisia Europeană a aprobat prima plată din PNRR”

0
269

„Comisia Europeană a aprobat evaluarea preliminară pozitivă a cererii de plată a României în valoare de 2,6 miliarde de euro, în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR).

Evaluarea preliminară pozitivă se referă la 1,8 miliarde de euro sub formă de granturi și 0,8 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

«Am vești bune pentru România. S-au înregistrat progrese suficiente în cadrul planului său național de redresare și reziliență, România fiind astfel pregătită să primească o primă plată în cadrul NextGenerationEU. Odată ce statele membre vor da undă verde, România va primi 2,6 miliarde de euro ca urmare a progreselor sale bune și rapide în punerea în aplicarea primului set de reforme și investiții din cadrul planului. Printre acestea se numără măsuri de intensificare a luptei împotriva corupției, precum și reforme care vizează reducerea părăsirii timpurii a școlii și etape preliminare importante în reformarea sistemului public de pensii. Mult succes în continuare României! Comisia vă este alături de pe drumul către redresare», a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Prima cerere de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trimisă de Guvernul României cuprinde cele 21 de țintele și jaloanele aferente trimestrului IV din 2021. Odată cu transmiterea cererii de plată, au fost transmise Comisiei Europene toate documentele justificative privind îndeplinirea satisfăcătoare a țintelor și jaloanelor, aceasta fiind o condiție obligatorie.

Cele 21 de ține și jaloane vizează reforme privind transportul durabil, decarbonizarea, siguranța rutieră, piața energiei electrice, înlocuirea cărbunelui din mixul energetic, îmbunătățirea proceselor de administrare fiscală, intensificarea luptei împotriva corupției, reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii și sistemul de audit și control al României pentru punerea în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență.

Comisia Europeană a transmis Comitetului economic și financiar (CEF) evaluarea sa preliminară pozitivă cu privire la îndeplinirea de către România a etapelor necesare pentru această plată, solicitându-i avizul. Comisia urmează să țină cont de avizul CEF, care va fi emis în termen de cel mult patru săptămâni. În urma avizului CEF, Comisia va adopta decizia finală privind plata contribuției financiare. În urma adoptării deciziei de către Comisie, plata în favoarea României ar urma să fie efectuată.

România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde de euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de 14,24 miliarde de euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde de euro. Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja două tranșe de prefinanțare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde de euro, în decembrie 2021 și în ianuarie 2022.”

(Dan MOTREANU- europarlamentar și vicepreședinte PNL)