elevi-racari-685x320În ciuda sondajelor care arată că, în general, tinerii nu sunt preocupaţi de politică, adică nici să o urmărească, nici să se implice, în tot mai multe judeţe din ţară au început să apară organizaţii de partid ale liceenilor, cum ar fi Liga Elevilor Social-Democraţi şi Liga Elevilor Liberali.

Subiectul este unul destul de delicat, în condiţiile în care un elev care face parte dintr-o asemenea organizaţie, aflându-se la o vârstă fragedă, când de-abia îşi formează valorile şi principiile la care se va raporta pe viitor, poate aborda un comportament de superioritate în faţa colegilor săi, considerând că ”funcţia” politică îl evidenţiază pozitiv şi îi conferă un alt statut în comparaţie cu ceilalţi colegi, considerându-se un privilegiat.  

Un alt aspect foarte important este bariera extrem de fragilă dintre instituţia de învăţământ, unde, conform legii, este interzisă propaganda politică, şi mediul politic, un plan care încearcă, prin tot felul de mijloace, fără nicio reţinere, să implice şcoala în această luptă, în special în perioada de campanie electorală, aşa cum se întâmplă la noi în această perioadă.

Este benefică implicarea elevilor  în viaţa politică sau nu…?

Este benefică implicarea în viaţa politică a elevilor sau, dimpotrivă, este nepotrivită? La această întrebare am încercat să aflăm răspunsuri, adresându-ne, pe plan local, în primul rând preşedintelui Consiliului Judeţean al Elevilor Giurgiu, liderului Ligii Elevilor Social Democraţi Giurgiu, unui cadru didactic din municipiu, precum şi reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Giurgiu.

În continuare, vă prezentăm, pe larg, opiniile acestora.

Cătălin Caraivan – preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Giurgiu: Având în vedere că sunt preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Giurgiu şi nu am afiliere politică, deci nu simpatizez niciun partid politic, consider că apartenenţa elevilor de liceu la organizaţiile politice pentru tineri este un lucru demn de respect, în special pentru cei care vor să-şi formeze o carieră în acest domeniu, pentru că este oportunitatea-cheie pentru dezvoltarea personală si profesională. De asemenea, apartenenţa lor reprezintă un plus şi pentru partidele politice mari, deoarece pregătesc viitoarea generaţie, astfel îşi pot asigura continuitate la conducere. În concluzie, dacă vrei să faci politică la nivel înalt, totul începe de jos, de când suntem tineri. Părerile noastre sunt foarte importante şi trebuie luate în calcul.

Vlad Buzea – preşedinte, Liga Elevilor Social-Democraţi Giurgiu:  Consider că elevii care doresc să se implice în viaţa politică vor să pună umărul serios la schimbarea societăţii, nu doar să stea şi să critice ce nu le convine. Sunt sigur că noi, tinerii în general, vom reuşi ceea ce ne propunem. Bineînţeles, mai sunt şi elevi care vin pentru că au prea mult timp liber şi doresc să participe la diverse acţiuni. Vreau să cred că cei mai mulţi sunt aceia care doresc într-adevăr să se implice şi pe viitor, deoarece societatea noastră are nevoie de mentalităţi tinere. La Liga Elevilor Social-Democraţi Giurgiu consider că am reuşit să formez un nucleu solid din tineri care au cu adevărat o viziune sănătoasă şi prosperă asupra viitorului, acest lucru fiind esenţial pentru organizaţiile politice de elevi.

Georgeta Berbec- profesor de economie la Colegiul Naţional ”Ion Maiorescu” din Giurgiu: Implicarea tinerilor elevi în politică nu este rea în sine; în anumite condiţii ea este chiar benefică pentru o schimbare dorită şi presupusă de o asemenea activitate. Din păcate, motivele pentru care aceşti tineri elevi se implică nu au la bază un sistem de valori şi o înţelegere corecta a unei ideologii, mai degrabă cu o preluare „ad literam” a unor dogme mercantile şi pseudo-ştiinţifice. Aceşti tineri îşi doresc de fapt să fie lideri în comunitatea lor şi să beneficieze pe termen scurt şi mediu de avantajele presupuse de o asemenea asociere.

Ce crede Inspectoratul…

La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Giurgiu ne-au transmis că nu doresc să comenteze acest subiect, asigurându-ne doar că în şcolile şi liceele giurgiuvene este respectată Legea Educaţiei, conform căreia activităţile de natură politică sunt interzise în toate spaţiile destinate învăţământului.

 Elevi exuberanţi Vs  profesori  rezervaţi

În concluzie, părerile celor intervievaţi în ceea ce priveşte implicarea elevilor în viaţa politică sunt împărţite. Astfel, în timp ce elevii – cu elanul specific vârstei, consideră benefică şi apreciabilă această afiliere, cadrul didactic – prin prisma profesiei şi a experienţei, este mai rezervat în acest sens, accentuând ceea şi noi subliniam în debutul materialului – vârsta mult prea fragedă a elevilor pentru o astfel de implicare şi dorinţa lor mai degrabă de a se afirma şi de a obţine anumite ”privilegii” în acest fel.

Marian TARU