Cele două mari examene aşteptate – Evaluarea Naţională şi BAC-ul – s-au încheiat. Urmează acum sesiunea de toamnă a bacalaureatului, după care vom trage linie şi calcula dacă rezultatele finale, obţinute de elevii giurgiuveni, au fost la fel de dezastruoase ca în 2011. Dacă  examenul de evaluare susţinut de către absolvenţii clasei a opta nu a ridicat mari probleme, subiectele de BAC au fost îndelung comentate, rezultatele demonstrând că ne aflăm în faţa unui nou fiasco. Deşi Giurgiu se află deasupra Capitalei ca procent de promovabilitate, Inspectoratul Şcolar, ca şi dascălii celor 1745 de elevi înscrişi, nu se pot arăta însă deloc mulţumiţi de cifrele statistice înregistrate.

La întrebarea: „sunt rezultatele obţinute anul acesta la examenul de Bacalaureat în cele 11 unităţi şcolare din judeţul Giurgiu, mai bune sau mai proaste decât anul trecut”, inspectorul general şcolar Petre Petre a afirmat că ele sunt puţin mai bune. “Dacă în 2011 am obţinut un procent de promovabilitate de 38,92 %, anul acesta el s-a ridicat la 42,32 %. Asta demonstrează că profesorii au reuşit să-i responsabilizeze mai mult decât anul trecut pe elevi, dar şi faptul că un număr mai mare de elevi au răspuns solicitărilor cadrelor didactice de a se pregăti mai serios pentru susţinerea acestui examen” – a mai spus Petre Petre. În ciuda acestui progres rezultatele de la BAC nu pot fi considerate ca fiind un succes al sistemului de învăţământ, în ansamblul lui.  Sunt voci care susţin că rezultatele pozitive de la examenele de BAC de până anul trecut , an în care s-a introdus noul sistem de supraveghere cu camere video, în comparaţie cu cele obţinute în 2011 şi 2012, ar putea demonstra  frauda comisă cu complicitatea profesorilor. Inspectorul general a demontat însă această supoziţie susţinând, pe de-o parte că pentru asta ar fi nevoie ca cineva să se ocupe de rezolvarea subiectelor în timpul examenului, subiectele nefiind cunoscute dinainte de nimeni, ceea ce ar fi aproape imposibil, iar pe de altă parte că riscul dascălilor ar fi major, ştiut fiind că dacă elevii ar fi ajutaţi, aceştia s-ar lăuda tuturor  cu acest aspect.

Comentând statistic rezultatele am putea conchide că în ultimii doi ani judeţul nostru reuşeşte performanţa ca la finele celor patru ani de liceu să aibă mai mulţi absolvenţi nepromovaţi decât promovaţi. De comentat este şi cifra celor care au renunţat să se prezinte la examenul de bacalaureat (63 din totalul de înscrişi, de 1745), care ar putea oferi nişte explicaţii: ori că elevii au renunţat tocmai pentru că au înţeles că nu sunt pregătiţi pentru acest examen,  ori că nu-şi doresc să meargă mai departe cu nivelul de pregătire, ori că pur şi simplu nu-i interesează rezultatul unui astfel de examen.

De reţinut totuşi faptul că în timp ce Bucureştiul a obţinut 3 medii de 10 la nivelul tuturor liceelor, liceul “Ion Maiorescu” a obţinut două prin elevele Petcu Cristina şi Iulia Burcescu!  “Lucru care spune multe despre nivelul elevilor de aici , dar şi despre interesul colectivul de cadre didactice ,  privind interesul cu care profesorii din acest liceu abordează procesul educativ” – spunea directorul liceului – Ion Bairac. Directorul celei mai prestigioase unităţi şcolare din judeţ, care anul acesta a obţinut un procent de promovabilitate de 90,25 %, se arăta însă descumpănit de faptul că în ciuda rezultatelor de excepţie, obţinute în  fiecare an, nici Guvernul şi nici administraţia locală nu manifestă un interes major pentru refacerea clădirii liceului, care stă să cadă. Conducerea Inspectoratului Şcolar Giurgiu observau totodată că atât în liceul “Ion Maiorescu” cât şi la “Tudor Vianu” destui dintre elevii ce au susţinut examenul de BAC au obţinut nota 10 la o disciplină, demonstrând faptul că eşecul de anul trecut a avut impact asupra mentalului acestor elevi.

Întrebată cum au reacţionat elevii anul acesta la stresul examenului de bacalaureat, psihologul Andrada Vasile ne spunea că în timp ce unii au luat BAC-ul în serios, conştientizând  importanţa lui pentru următoarele etape din viaţa lor, cei mai mulţi au preferat să mizeze pe noroc şi pe inspiraţia de moment, ba chiar să renunţe la efortul recapitulărilor de pe ultima sută de metri şi să se răcorească în vreun bar al municipiului. Iată de ce  am văzut la mulţi dintre elevii picaţi o atitudine extrem de relaxată.” Părinţii au fost  mai degrabă disperaţi, ca de fiecare dată,  cunoscând foarte bine care vor fi costurile acestui eşec pentru odraslele lor, în următorii ani”, a conchis psihologul Andrada Vasile. Rezultatele contestaţiilor depuse de cei care au avut dubii în privinţa modului în care le-au fost corectate lucrările sunt aşteptate vineri, 13 iulie.

Rezultatele examenului de bacalaureat din 8 iulie 2012 nu au schimbat prea mult ierarhia valorică a unităţilor de învăţământ giurgiuvene faţă de anul trecut. Dar iată care este “clasamentul” ca procent de promovabilitate la nivelul judeţului Giurgiu:

1) Colegiul Naţional “Ion Maiorescu” – 90,25 %

2) Seminarul teologic  “Ioan Valahul”- 83,33 %

3) Liceul “Tudor Vianu – 78,54 %

4) Grupul Şcolar “Dimitrie Bolintineanu” din Bolintin – 49,29 %

5) Grupul Şcolar “Udrişte Năsturel”  Hotarele – 45,51 %

6) Liceul “Nicolae Cartojan” – 45,51 %

7) Grup Şcolar Mihăileşti  – 28,12 %

8) Grup şcolar “Miron Nicolescu” (fost liceu de Chimie) – 26,77 %

9) Grup Şcolar (Economic) “Ion Barbu”-  20 %

10) Grup Şcolar Călugăreni – 13, 48 %

11)  Grup Şcolar Naval Viceamiral “ Ioan Bălănescu” – 6,96 %

De remarcat locul doi ocupat de către Seminarul Teologic Giurgiu ceea ce arată că viitorii preoţi acordă un rol extrem de important şcolii şi orelor de curs. Cele două licee ale municipiului, I. Maiorescu şi T. Vianu, rămân în continuare  unităţi şcolare cu rezultate constante, bune, licee cu tradiţie în care se învaţă carte. Surpriza o furnizează de data aceasta însă grupurile şcolare din judeţ, care încep să surclaseze licee din municipiu, cu notorietate în trecut. Fostul Liceu de Chimie şi-a spălat anul acesta păcatul de anul trecut, acela de a nu avea nici măcar un promovat în timp ce liceul Economic “Ion Barbu” se duce uşor spre coada clasamentului. Liceul Agricol Călugăreni rămâne pe locurile pe care s-a consacrat de mai multă vreme, făcând ca multe voci avizate să susţină că este o unitate ce ar trebui desfiinţată. Pentru grupul Naval Giurgiu comentariile sunt de prisos, el devenind de mulţi ani un fel de batalion disciplinar al învăţământului giurgiuvean, aici fiind repartizaţi în general elevii mediocrii şi submediocrii, cu carenţe în educaţie sau cu situaţii familiale extrem de precare. O ierarhie care desparte apele în acest sistem de educaţie giurgiuvean, în elevi care îşi dau străduinţa să înveţe carte, cu dorinţa certă de a reuşi în viaţă, şi  în elevi ai căror părinţi nu pun de multe ori niciun preţ pe şcoală, care ar prefera ca odraslele lor să câştige  bani prin orice mijloc.

T. Florian